18.11.09

Βρες τις διαφορές


ΕΠΑΝΩ: Δολοφονία Τάσου Ισαάκ, Αύγουστος1996

ΚΑΤΩ: Επεισόδια μεταξύ χούλιγκαν της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ, Νοέμβριος 2009. Ανήμερα της ανακήρυξης του "ψευδοκράτους". Ο εμπλεκόμενος νοσηλεύεται στην εντατική.

12 σχόλια:

  1. Αχ Πλάνητα μου. Πολλά καλό πόστ. Τζαι σημαντικό σημείο που θίγεις. Γιατί μερικές φορές χάνουμε την ουσία των πραγμάτων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εν τζείνον που ελάλεν τζαι το Αγρινόν, για το πόθεν τζαι το πως παραδειγματίζουνται μερικοί. Αν το εθορούσαν τούτον εννά θίγουνταν που τη σύγκριση (με τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ!!!!! τους ΚΑΚΟΥΣ!!!), αλλά εγώ καμιά διαφορά δε βρίσκω. Εκτός από το ότι ο πουπάνω επέθανεν, ο άλλος απλά εκόντεψεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι τραγικό να βλέπουμε το θηρίο μόνο στα μάτια του άλλου;
    Μ'άρεσε πάντως που όλοι καταδίκασαν το ψευδοκράτος.
    Έκαναν όλοι τις καθιερωμένες ομιλίες τους, τις εθιμοτυπικές συγκεντρώσεις τους, τις δηλώσεις στα κανάλια. Μαγεία. Να μαζευτούμε και του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπορείς να βρεις ομοιότητες δηλαδή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. bale tzie tin foto pou sirnoun ton allo pou tin kerkida kato...
    tziame na deis omoiotites...
    tzinos pou en xame tzie troei tes, en tzinos pou emasietoun na skotosei ton allo. o theos en tzien kamilaris...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τώρα κατάλαβα τι θες να πεις. Εάν νομίζεις ότι έβαλα τις φωτογραφίες αυτές για να πάρω το μέρος κάποιας από τις "αντιμαχόμενες πλευρές" κάνεις μεγάλο λάθος. Δεν είπα ότι αυτός που βρίσκεται τώρα στην εντατική πήγε εκεί για να μαζέψει τσάι.
    Άλλο ήθελα να δείξω: ότι είναι κτηνώδες να χτυπούν 5 άτομα με λύσσα μέχρι θανάτου έναν άνθρωπο που είναι κάτω. Ελπίζω να μπορείς να το δεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαι ο πρώτος ανώνυμος σχολιαστής. Πρώτα να σε ευχαριστίσω για την συμβουλή που μου έδωσες και δευτερον να ξεκαθαρίσω οτι το σχόλιο δεν είχε στόχο την υπεράσπιση των πιο πάνω πρωταγωνιστών αλλά το αδόκιμο της σύγκρισης των δύο. Συμφωνώ και οι δύο περιπτώσεις έχουν κοινό παρονομαστή τη βία, κατα τα άλλα ουδεμία σχέση. Τώρα αν έκανες αυτή τη σύγκριση χάρην "ακροαματικότητας" έπρεπε να το διευκρινίσεις εξ αρχής προς αποφυγήν παρερμηνιών και παρεξηγίσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπλέξαν οι γραμμές μας, μπλέξαν οι γραμμές.
    Ρε παιδιά τουλάχιστον βάλτε κανένα ψευδώνυμο για την οικονομία της συζήτησης γιατί η πολλή ανωνυμία θα μας στερήσει την επικοινωνία!

    Πρώτε ανώνυμε σχολιαστή, η λέξη ακροαματικότητα έστω και σε εισαγωγικά δε νομίζω να ανταποκρίνεται στις βλέψεις αυτού εδώ του ιστολογίου. Θα δεις αν ρίξεις μια ματιά και στις υπόλοιπες αναρτήσεις ότι το τελευταίο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι η "ακροαματικότητα" με τον τρόπο που την εννοείς.

    Ο καθένας χαίρεται να διαβάζουν τις απόψεις του και να συνομιλεί με κόσμο, αλλά θέματα-φούσκες για να γίνεται ανούσια κόντρα δε νομίζω να βρεις εδώ.

    Όσο για την σύνδεση των δύο περιπτώσεων, δεν ανήκει σε μένα η πατρότητά της.

    Παραθέτω αυτούσια επιστολή όπως αυτή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ":

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΥΕΒΟ ΚΑΜΠΟ
    "Ήμουν κι εγώ εκεί..."

    Αποφασίσαμε με κάποιους φίλους να πάμε σε ένα τουρνουά φούτσαλ που διοργάνωνε η ΘΥΡΑ 9. Η ομάδα μας απαρτιζόταν από τέσσερις ΑΠΟΕλίστες και έναν Ανορθωσιάτη. Πολλοί θα διερωτηθούν: "Καλά, γιατί πήγατε να παίξετε αφού δεν είστε Ομονοιάτες;". Για να σας προλάβω, σας λέω ότι εμείς αγαπούμε το ποδόσφαιρο, είμαστε φίλαθλοι και ΟΧΙ οπαδοί.
    Το τουρνουά ήταν πολύ καλό σε γενικές γραμμές, μέχρι που κάποιοι έξυπνοι αποφάσισαν ότι την ημέρα που όλη η Κύπρος είναι αγανακτισμένη, λόγω της μαύρης επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, έπρεπε να μπουκάρουν και να διαλύσουν μια ωραία οργανωμένη συγκέντρωση και εκδήλωση.
    Επειδή, όπως προανέφερα, είχα την ατυχία να βρίσκομαι στα γήπεδα εκείνη την ώρα, θα ήθελα να σας πω με όλη την ειλικρίνειά μου ότι οι Τούρκοι που χτυπούσαν τον Τάσο Ισαάκ δεν είχαν καμία διαφορά από τους έξυπνους και των δύο ομάδων που αλληλοκτυπιούνταν. Είμαι σίγουρος ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν καν τους βασικούς κανονισμούς του ποδοσφαίρου, γιατί πολύ απλά δεν τους ενδιαφέρει το άθλημα. Ο βασικός τους στόχος, από την ώρα που ξεκινούν να πάνε γήπεδο, είναι ποιος θα καταφέρει να κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στον αντίπαλο για να γίνει μετά φυσικά ο μεγάλος ήρωας ανάμεσα στους υπόλοιπους εξυπνόβλακες που θα τον... υμνούν.
    Και πάμε και στα γεγονότα: Το τουρνουά εξελισσόταν ομαλά, μέχρι που κάποιοι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ σταμάτησαν στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού και ξεκίνησαν να πετούν φωτοβολίδες και μεγάλες πέτρες προς τα γήπεδα. Για να είμαι δίκαιος, επειδή παίζαμε και μπάλα, δεν προσέξαμε αν είχαν προκληθεί με κάποιο τρόπο. Δεν είναι όμως αυτή η ουσία, την οποία πάντα χάνουμε σε αυτόν τον τόπο...
    Εκείνη την ώρα, στα γήπεδα βρίσκονταν και μωρά ηλικίας 13-16 χρόνων, που έπαιζαν σε τουρνουά U17. O κόσμος πανικόβλητος έτρεξε και βγήκε από τα γήπεδα, καθότι ήταν πολύ επικίνδυνο να συνεχίσουν να παίζουν υπό βροχή αντικειμένων. Καμία αντίδραση μέχρι στιγμής από τους "φιλάθλους" της Ομόνοιας. Λέω φιλάθλους και το βάζω σε εισαγωγικά, γιατί σε λίγο θα καταλάβετε πώς ένας φίλαθλος μετατρέπεται σε οπαδό σε δευτερόλεπτα...
    Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ, αφού δεν έτυχαν της προσοχής που περίμεναν, άρχισαν να κατεβαίνουν (30-40 άτομα) με απειλητικές διαθέσεις από τον αυτοκινητόδρομο προς τα γήπεδα, κρατώντας λοστούς και διάφορα άλλα αντικείμενα... Εκείνη τη στιγμή είδα ένα αυτοκίνητο οπαδού της Ομόνοιας να ανοίγει και να βγαίνουν από μέσα κάθε λογής αντικείμενα βίας. Λοστοί, μπαστούνια του χόκεϊ, κλπ! Πώς πας να παίξεις φούτσαλ και έχει τέτοια πράγματα μαζί σου; Εκεί, ξαφνικά όλοι έγιναν οπαδοί. Γιατί; Επειδή τους κάλυπτε η μάζα...
    Κάποιοι οπαδοί της Ομόνοιας προέτρεπαν τους υπόλοιπους να μην πάνε κοντά στα επεισόδια και να μαζευτούν όλοι στο ίδιο σημείο. Νόμισα ότι αυτό έγινε για να μη δώσουν έκταση στα επεισόδια και προς στιγμή εντυπωσιάστηκα θετικά από αυτή τους τη στάση. Η αλήθεια είναι ότι εάν οι οπαδοί της δικής μου ομάδας, του ΑΠΟΕΛ, έκαναν πίσω εκείνη τη στιγμή και έφευγαν, ίσως το κακό να σταματούσε εκεί.
    Όμως, για κακή τύχη όλων (περιττό να πω ότι φύγαμε πριν ολοκληρωθεί το τουρνουά) δεν σταμάτησαν. (Είναι ξέρετε και εκείνο το ηλίθιο σύνθημα το "ΚΟ-ΚΟ-ΚΟ-ΚΟ" που πρέπει να το φωνάξουν στο επόμενο παιχνίδι με την Ομόνοια για να μας... θυμίσουν ότι "ναι, τους χτυπήσαμε και έφυγαν!". Έλα όμως που δεν έφυγαν... Ξαφνικά, μετά από παροτρύνσεις (με τηλεβόα παρακαλώ!), ένας εκ των οργανωτών του τουρνουά (αυτόν και αν μπορούν να τον βρουν...) φώναζε με μανία σε όλους να τρέξουν προς το μέρος των ΑΠΟΕΛιστών για να χτυπηθούν. Προσέξτε, παροτρύνσεις όχι για να αμυνθούν ή να προστατευθούν, αλλά "για να τους φάμε"! Όπως ήταν φυσικό, όλοι οι Ομονοιάτες, λες και άκουσαν τη φωνή του Θεού από τα ουράνια, υπάκουσαν κι έγιναν τα γεγονότα που είδαμε στις τηλεοράσεις μας.
    Με πήρε τηλέφωνο και ένας φίλος (φίλαθλος της Ομόνοιας) και μου είπε: "Ρε φίλε, μα είδες τι έκαναν χτες; Επέψαν και το καημένο το κοπελλούι νοσοκομείο". Το "καημένο το κοπελλούι", στο οποίο ναι μεν πρέπει να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς, όμως, δεν σκόνταψε στον αυτοκινητόδρομο και βρέθηκε κάτω στα γήπεδα κρατώντας λοστό στα χέρια του. Μάλλον είχε σκοπό να κάνει και εκείνος τα ίδια, για τα οποία σήμερα στήνουμε (δίκαια) στον τοίχο κι όλους τους άλλους. Απλά, για κακή του τύχη, την έπαθε ο ίδιος. Και πάλι τονίζω, μακάρι να είναι καλά και να περάσει αυτή τη δοκιμασία χωρίς τα χειρότερα, γιατί τούτη τη στιγμή αυτό είναι που έχει σημασία.
    Καταλήγω και θα ήθελα να εκφράσω ένα προβληματισμό που νομίζω ότι απασχολεί πολλούς. Βλέποντας τους οπαδούς της Ομόνοιας, που προφανώς ήξεραν ότι θα γίνει αυτό το κακό και ήταν προετοιμασμένοι (αν όχι και συνεννοημένοι με τους ΑΠΟΕΛίστες για καβγά), εξ ου και το ότι είχαν μαζί τους μπαστούνια του χόκεϊ και στύλους μέσα στα αυτοκίνητα, διερωτήθηκα: Καλά, η Αστυνομία μας δεν το έκοψε ο νους τους να είναι εκεί με μιαν κλούβα να πετάξει μέσα αυτούς τους 30-40 που πάρκαραν στον αυτοκινητόδρομο και να τους συλλάβει;
    Τι θα γίνει άραγε στο μεγάλο ντέρμπι της Λευκωσίας; Ποιοι θα... δέρουν; Δεν αναφέρομαι στο αγωνιστικό κομμάτι, δυστυχώς. Ντροπή... ντροπή... ντροπή!

    Φίλος ποδοσφαίρου,
    μάρτυρας στα γεγονότα της Κυριακής".


    Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
    18/11/2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καταρχήν, εν το πιστεύκω ότι τα επεισόδια που εγίναν ήταν τόοοοοσο σοβαρά (σόρυ εν το παρακολούθησα στες ειδήσεις), αλλά η επιστολή εσυγκλόνισε με.

    τζαι σόρυ που απαντώ στον ανώνυμο φίλε ΠΛΑΝΗΤΑ, αλλά εν μπορώ να μεν...

    ανώνυμε,
    μπορεί να φταίει που είμαι γεναίκα αλλά φαίνεται μου αδιανόητο το να φακκάς κάποιου που εν χαμέ που πάνω με το λοστό ή ότιδήποτε. Τζαι είδα το πολλές φορές στην τηλεόραση, τότε με τον Ισαάκ, στες πορείες στην Ελλάδα που τους αστυνομικούς, στο βίντεο με τους δικούς μας τους αστυνομικούς στα θκυό τα παιθκιά, σε τούτην τη φωτογραφία που πάνω.... Βλέπεις ανώνυμε μπορεί η κατάσταση να ήταν διαφορετική, τα κίνητρα διαφορετικά, αλλά η συμπεριφορά εν η ίδια. Τζαι εν τόσο βίαιη, αποτρόπαια. Ούλλα τα όντα έχουν ένα βίαιο κομμάτι υποθέτω. Το ερώτημαν εν το τι σε κάμνει να το φκάλεις σε έναν άλλο άνθρωπο.

    Επροσπάθησα πολλές φορές να βάλω τον εαυτό μου σε τέθκοιαν κατάσταση τζαι επροσπάθησα να φανταστώ τι και ποιος θα μου προκαλούσε τόσο μίσος (είμαι λλίον ψυχολόγα γι' αυτό κάμνω τέθκοιες ανώμαλες σκέψεις). Για μένα προσωπικά θα έπρεπε κάποιος να κάμει κάτι συγκλονιστικά άσχημο, εν ξέρω, να ήμουν μάνα τζαι να εσκότωνεν το παιδί μου;; ή να το κακοποιούσε;;

    Τούτοι οι άνθρωποι στη φωτογραφία προφανώς έχουν πολλά χαμηλότερο κριτήριο ως προς το τι χρειάζεται για να φτάσουν σε τούτο το σημείο. Γιατί νομίζω τούτοι που δέρνουνται (όχι μόνο οι συγκεκριμένοι) εν γνωρίζουνται καν. τζαι τούτον εν το απογοητευτικόν. Εν δαμέ που αποτύχαμεν ούλλοι ως σύνολο. Που συμπεριφερούμαστεν έτσι χωρίς λόγο. Για να εκτονωθούμε. Τα ζώα μπορεί να αλληλοσφάζονται, αλλά κάμνουν το για το φαίν, για την επιβίωση. Οι οπαδοί γιατί το κάμνουν;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ