12.4.09

Οι "πόντιοι" της Κύπρου

Στην Ελλάδα υπάρχει ένα πρόβλημα: δεν αναγνωρίζουμε κανέναν άνθρωπο που έρχεται από την πρώην Σοβιετική Ένωση ως Πόντιο. Ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με άτομα που μιλούν την ποντιακή διάλεκτο ως μητρική τους γλώσσα, που συμμετέχουν στα πανάρχαια ποντιακά έθιμα και που αυτοπροσδιορίζονται ως πόντιοι, οι κουβέντες που έχουν περάσει στην καθημερινή γλώσσα για να τους κατονομάζουν, είναι "Ρώσσοι" ή στην καλύτερη περίπτωση "Ρωσσοπόντιοι".
Το αντίστροφο συμβαίνει στην Κύπρο. Σε μία από τις πρώτες κουβέντες όταν ανέφερα ότι από την πλευρά του πατέρα μου είμαι Πόντιος, με κοιτάξανε από πάνω ως κάτω και μου είπαν: "και νόμιζα ότι ήσουν Έλληνας".
Κάπου εκεί κατάλαβα ότι έχουμε ένα ζήτημα ορολογίας.
Στην Κύπρο, όπως έμαθα αργότερα, οποιοσδήποτε έρχεται από ανατολικές χώρες ονομάζεται "Πόντιος". Ρώσσοι, Αρμένιοι, Γεωργιανοί και Πόντιοι της ΕΣΣΔ, ένα τσουβάλι.
Εκεί μπόρεσα να δω καλύτερα και το πως ο αυτοπροσδιορισμός μας καθορίζει και τα όρια του "άλλου": οι Πόντιοι της Ελλάδας, παιδιά προσφύγων που αντιμετώπισαν το εχθρικό κλίμα των παλαιοελλαδιτών όταν εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο, πλήρωσαν τους νέους πρόσφυγες με το ίδιο νόμισμα: "Ρώσσοι". Εν τω μεταξύ και οι ίδιοι με το πέρασμα της γενιάς είχαν αλλάξει: οι ίδιοι, ομιλητές της νεοελληνικής κοινής, ενταγμένοι οικονομικά και πολιτισμικά στην "μητέρα πατρίδα", δεν μπορούσαν να ταυτιστούν με τους φτωχούς και "αλλοιωμένους" από την σοβιετική κουλτούρα "παλινοστούντες".
Στην Κύπρο πάλι, με ελάχιστη εμπειρία του τι σημαίνει Πόντιος, ο βιασμός της ορολογίας υπήρξε σε άλλο επίπεδο: κατηγοριοποιώντας όλους τους εισερχόμενους από ανατολικές χώρες κάτω από την ταμπέλα "Πόντιοι", χάνεται η αντίληψη του μεγάλου ποντιακού πολιτισμού, που κράτησε (όπως άλλωστε και η Κύπρος) για αιώνες τον δικό του χαρακτήρα με ξεχωριστή διάλεκτο, έθιμα και αυτοθέσμιση. Έτσι, οι Πόντιοι δεν είναι πια λέξη που εκφράζει την ύπαρξη μίας ξεχωριστής μαυροθαλασίτικης κοινωνίας, αλλά μία κατηγορία αλλοδαπών.
Τι από τα δύο είναι χειρότερο, δεν μπορώ να ξέρω.

54 σχόλια:

  1. Καλέ μου ΠΛΑΝΗΤΑ,λόγω του ότι τα τελευταία 7 χρόνια ζω μόνιμα στην Κύπρο επίτρεψέ μου να καταθέσω κι εγώ την άποψή μου.Εδώ οι άνθρωποι που ήρθαν και"βαφτίστηκαν" Πόντιοι οι περισσότεροι δεν ξέρουν να μιλούν ούτε ελληνικά ούτε και Ποντιακά.Η γλώσσα τους είναι μια μίξη από τούρκικα,ρώσικα και ποντιακά.Μπορεί οι ρίζες τους να είναι ποντιακές ορισμένων από αυτούς.Των υπολοίπων όμως όχι ,απλά ελληνοποιήθηκαν με διαβατήρια και αυτό είναι όλο.Ανάμεσα σ΄αυτους υπάρχουν και καλοί άνθρωποι,υπάρχουν και κακοποιά στοιχεία και έτσι με τις πράξεις τους δημιούργησαν μια δυσπιστία και μια επιφύλαξη των υπολοίπων όλων απέναντί τους.Υ πάρχουν και καθαροί Ρώσοι ανάμεσά τους καθώς επίσης και κάποιοι εκ των οποίων είναι μουσουλμάνοι και το κρύβουν.Καλύφθηκαν πίσω από τους πραγματικούς Πόντιους.Εμένα προσωπικά μου αρέσουν αυτοί οι άνθρωποι,η μαυροθαλασσίτικη κοινωνία όπως τους λες,διατηρούν τα έθιμά τους,έχουν έντονο το αίσθημα της αλληλουποστήρηξης,είναι ντόμπροι.Μακάρι να ενσωματωθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται με την Κυπριακή κοινωνία,αν και εδώ οποιοδήποτε δεν είναι από την Κύπρο θεωρήται ξένος,ακόμη και εμείς που ήρθαμε από την Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εβη είσαι άσχετη,αυτά που έγραψες είναι ανούσια.Δεν είναι ντροπή να μην ξέρεις,αρκει να ρωτήσεις και να πάρεις τις απαντήσεις σου,αλλά τι λέω τώρα εσείς οι νεοέλληνες τα ξέρετε όλα δεν έχετε τίποτα να μάθετε.
      Έχω βαρεθεί να μπένω σε φορουμς σε blogspot και να δειαβάζω θέματα για την καταγωγή των Ποντίων,για παράνομες Ελληνοποιήσεις,τι είναι οι Ρωσοπόντιοι;
      Δεν καταλαβαίνω αυτές τις συζητήσεις όταν συμετέχουν οι άσχετοι που πετάνε την βλακεία τους.Καταλάβετε ότι δείνεται τροφή στους προπαγανδιστές που βρίσκονται ανάμεσα σας στα blogs,ιστοσελίδες.
      Εσείς οι Ελλαδίτες αποκάλέστε μας όπως θέλετε,κοροιδέψτε μας,γίνεται όσο πιο ρατσιστές μπορείτε,ενισχύστε την άποψη ότι δεν είμαστε Έλληνες.ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΤΙ ΕΒΗ,ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 1922 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΤΕ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ''ΣΟΛΟΥΝ'' Η ''ΣΕΛΑΝΙΚ'' ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ,ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ,ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΦΤΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ...

      Διαγραφή
    2. Τι λες βρε βόδι που αν δεν ήσασταν εσείς η Μακεδονία θα ήταν Σολούν; Αν θέλατε να πολεμήσετε θα κρατούσατε και τον Πόντο Ελληνικό, αλλά μόνο το 10% των ποντίων κατατάχτηκε να πολεμήσει για την ίδια τους την πατρίδα.

      Ήρθατε εδώ και γίνατε κλίκα, εξαιτίας σας γεμίσαμε όλο το ανατολικό μπλοκ και γίνατε όλοι σας φανατικά πρασινοκουμούνια.

      Καλύτερα να μην ερχόσασταν ποτέ, είστε άχριστοι και δεν πολεμήσατε ούτε μισό πόλεμο.

      Πιο πολλοί Έλληνες κατατάχτηκαν να πολεμήσουν υπέρ της Ανατολίας, παρά Πόντιοι.

      Εσείς δε, ένα μάτσο τουρκόσποροι και ρωσόσποροι και γεωργιοανόσποροι είστε, ούτε ξέρετε την καταγωγή σας. Εμείς εδώ στην Μακεδονία κρατήσαμε την περιοχή μας ελεύθερη και τώρα μας την γεμίζετε εσείς με τα παράσιτα που φέρατε ως "τεμέτερον", βρομιάρηδες.

      Διαγραφή
    3. Επειδη το ελληνικο κρατος ειναι για τα μπαζα και αφησε να περασει ολο το ανατολικο μπλοκ δεν σημαινει οτι εμεις οι ποντιοι δεν επρεπε να επαναπατριστουμε..
      Ειμαστε τραντελληνες αν ξερεις ιστορια θα καταλαβεις γιατι.
      Την ΜΑκεδονια ο ποντιακος ελληνισμος την "αναπτυξε" οσο και να τσουζει ειναι αληθεια..
      Αν αρνεισαι να το δεις προβλημα δικο σου...


      Διαγραφή
    4. Και κατι τελευταιο για να εισαι τωρα ελευθερος το χρωστας στον ποντιο ΥΨηλαντη που ηταν ηγετης της ελληνικης επαναστασης του 1821!
      Οπως ελεγε και ο Πλατων
      "Οσοι δεν εχουν γνωση, απαγορευεται να εχουν αποψη"..

      Διαγραφή
    5. Πόντιοι άθλια προσφυγάκια να πάτε από εκεί που ήρθατε, μας ρωτήσατε αν σας θέλουμε στην Ελλάδα ήρθατε ως ορδές και ριζώσατε στον τόπο μας. Ποτέ δεν είναι αργά να σας διώξουμε.

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    7. Εκτος απο ανιστορητο βοδι εισαι και Ελληνας του κωλου..
      Δεν ξεραμε να σου παρουμε την αδεια επαναπατρισμου.
      Να σηκωθεις εσυ να φυγεις απο την Ελλαδα που εισαι η ντροπη του ελληνικου πνευματος!
      Ο ποντος ειναι Ελλαδα και Ελλαδα ποντος..




      Διαγραφή
    8. Ειδικα στο σημειο που λες να "σας διωξουμε" με εκανες και γελασα.. ετσι πληροφοριακα να ξετεις σχεδον ολη η Ελλας ειναι ποντος.
      Μαθε ιστορια!









      Διαγραφή
    9. Ρε βρωμιάρη τουρκοσπορε για πια Μακεδονία μιλάς ρε ζώο που την κρατήσατε τι κρατησατε τα αρχιδια τον Τουρκον κρατήσατε 400 Χρόνια σκλαβιά σας γάμησαν τις μάνες τις αδερφές είστε μπασταρδεμενοι όλοι κ μιλάς εσύ για τους Πόντιους που δεν σκύψαμε το κεφάλι κ φύγαμε περήφανοι για να μην γίνουμε μουσουλμάνοι που ολωνον σας τα επίθετα τελειώνουν σε ογλου βλάκα κουραμπιέ πάνε διάβασε κ μετά μιλά !!

      Διαγραφή
    10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    11. Τα επίθετα ογλου τα έχουν τα άλλα παράσιτα οι Μικρασιάτες εμείς οι ντόπιοι έχουμε ελληνικότατα επίθετα, κατάλαβες πόντιε πουτάνας γιε.

      Διαγραφή
    12. Σιγα ρε Μογγολακι που ως ανωνυμος μας ποσταρεις.
      Ο ΠΟντος ζει και εις τους αιωνες των αιωνων θα ζει.
      Βαρβαρους σαν και εσενα θα ενοχλει..
      Πεταξες και την βλακεια σου "εξελληνισμενοι λαζοι"..
      Συριζαιος;?
      Ειδες τι επαθε ο Μπουταρης απο τους ποντιους.
      Αυτος ειναι ο Ποντος.
      Ασε τις βλακειες που γραφει το γιδι ο θεοδωριδης ο συριζαιος.
      Μαθε ιστορια ή γυρνα μογγολια!

      Διαγραφή
    13. Οταν ο Μεγας Αλεξανδρος χορευε πυρριχιο χορο με τους ποντιους εσυ τουρκοσλαβοσπορε δεν υπηρχες!
      Η ΜΑκεδονια ειναι ποντος..
      Γιατι Ποντος ειναι Ελλαδα!
      Σε ποναει που γυρισαμε;!
      Ακομα δεν ειδες τιποτα..

      Διαγραφή
    14. Σκάσε ρε ποντιακό κολομούνι ζήσε τη ψευδαίσθηση σου ότι είσαι Ελληνίδα.

      Διαγραφή
    15. Ετσι ειναι οταν δεν εχεις επιχειρηματα να αντικρουσεις την αληθεια, επομενο βημα η φραστικη επιθεση.
      Σε αφηνω λοιπον να ζησεις την ψευδαισθηση του Μακεδονα.
      Ομως τον ΠΟΝΤΟ απαγορευεται να το παιρνουν στο στομα τους οι βαρβαροι.
      Το να εισαι Ελληνας ειναι περηφανεια, το να εισαι Ελληνας του ΠΟντου ΤΙΤΛΟΣ.
      Για αυτο τοσο φθονος..

      Διαγραφή
    16. Πόντιοι αρκετά σας ανεχτήκαμε στην Ελλάδα οι πρόγονοι σας οι σφαγμένοι, βιασμένοι επιβίωσαν λόγο ενός λάθους της ιστορίας, ο άχρηστος κεμάλ αντί να σας ξεπαστρέψει όλους μέχρι τον τελευταίο συμφώνησε με τον προδότη Βενιζέλο να έρθουν στην Ελλάδα οι κακάσχημοι πρόγονοι σας. Έλληνες δεν μπορεί να είναι αυτοί που ήρθαν κλαίγοντας και παρακαλώντας στην πατρίδα μου. Στην επανάσταση του 1821 οι Μανιάτες είχαν σύνθημα Νίκη ή Θάνατος το ίδιο και οι Μακεδόνες από τη Νάουσα που αυτοκτόνησαν για να μην πέσουν στο έλεος των τούρκων. Εσείς οι παρακμιακοί πόντιοι που δεν είστε Έλληνες δεν τολμήσατε να πολεμήσετε όλοι μέχρι εσχάτων δηλαδή να ψοφήσετε όλοι μαχόμενοι αλλά ήρθατε και πολλαπλασιαστήκατε όπως οι κατσαρίδες, ένα νέο Άουσβιτς πρέπει να γίνει για να εξαφανιστεί παντοτινά η φάρα σας.

      Διαγραφή
    17. Αστοχη συγκριση.
      Ο τεραστιος Ποντος δεν μπορει να συγκριθει.
      Το 1821 χαρη στον μικρασιατικο ποντο η Ελλαδα ειναι τωρα ελευθερη, 400 χρονια ηταν κατω απο τον τουρκικο ζυγο.εισαι ανιστορητος!
      Προφανως παρακολουθεις το βοδι πλευρη που δεν ξερει απο την ζηλεια του τι αλλες βλακειες θα πει.
      Πρωτα διωξε τους λαθρομεταναστες και τους εβραιοσιωνιστες απο την Ελλαδα και μετα ελα να μας κανεις μαθηματα.
      Ο ΠΟντος αναμενει δικαιωση απο τον Ιησου ΧΡιστο και μονο.
      οταν το βυζαντιο αναστηθει παλι θα δεις τι εστι ο ΠΟΝΤΟΣ.
      Ο ποντος προδιδεται αλλα δεν προδιδει!
      Εσυ τωρα γαβγισε οσο θες, αυτος ειναι ο ρολος σου εξαλλου και ο ΠΟΝΤΟΣ θα δοξαζεται.
      Ο καθενας στο ειδος του!

      Διαγραφή
    18. Ασυναρτησίες ούτε ξέρεις τι γράφεις τρελοπόντια.

      Διαγραφή
    19. Εισαι ενας ανιστορητος σκοταδιστης προσκυνημενος και δεν εχεις καμια σχεση με Ελλαδα.
      Ο ιδιος ο Μεγας Αλεξανδρος θα σου επαιρνε το κεφαλι με αυτα που γραφεις.

      Διαγραφή
    20. Το να ανασύρονται δημοσιεύσεις που έχουν γραφτεί πριν από δέκα χρόνια και να απαντάτε σε αυτές με ξεπερνάει. Πάντως αν αυτός ο ανώνυμος είναι Έλληνας, χαίρομαι πολύ που δε μας θεωρεί και εμάς. Προσπαθώ να διατηρήσω εδώ τα πάντα, ακόμα και τον υπόνομο που μπορεί να έχει κάποιος μέσα στην ψυχή του, για την ελευθερία της έκφρασης. Δε νομίζω όμως να πάει για πάντα αυτό οπότε ας προσέξουμε λίγο τον τρόπο μας όλοι.

      Διαγραφή
    21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    23. ογλου και ίδης (Κωνσταντινίδης) είναι το ίδιο πράγμα,
      'Ογλου = Ομηρική λέξη από το Όκκους (Μάτι) και Ίδης πάλι το ίδιο από το είδες δεν χρειάζωνται κοκορομαχίες

      Διαγραφή
    24. Το 1821 χαρη στον μικρασιατικο ποντο η Ελλαδα ειναι τωρα ελευθερη, 400 χρονια ηταν κατω απο τον τουρκικο ζυγο.εισαι ανιστορητος!

      Αυτό κι αν είναι για γέλια...!

      Διαγραφή
  2. Γειά σου Εύη!

    Είμαστε στην ίδια "σειρά" (7 χρόνια και γω), αλλά εσύ στην Πάφο μάλλον θα έχεις καλύτερη εμπειρία του ζητήματος.

    Μία άλλη πτυχή είναι και η εκλογική θυματοποίηση αυτών των ανθρώπων, τους οποίους τα γραφεία των ελλαδικών κομμάτων εκμεταλλεύονται στέλνοντάς τους στην Ελλάδα με πτήσεις τσάρτερ τις ημέρες των εκλογών, με αντίτιμο μία ψήφο που ουσιαστικά συνιστά αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος...

    Και μετά έχουν οι ίδιοι κύριοι το θράσος να βγαίνουν στα κανάλια και στις εφημερίδες και να μιλάνε για υγιή δημοκρατία, την ίδια στιγμή που έχουν καταστήσει τα εκλογικά τους κέντρα στην Κύπρο παζάρι εξαγοράς ψήφων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και τα δύο δυστυχώς. Δεν ξέρω πότε πέρα από αυτό που ονομάζουμε κράτος θα δούμε το έθνος διότι εθνολογικά είμαστε ένα. Έλληνες, Πόντιοι και Κύπριοι δεν είναι αδέρφια μεταξύ τους είναι ένα σώμα μια ψυχή..

    Ένας φίλος Έλληνας από την Ελλάδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ως μισός πόντιος (με γιαγιά από το Σοχούμι και παππού από την Σάντα) και με βάση τα τόσα πολλά που μου έχουν διηγηθεί απλώς κουνώ το κεφάλι μου με απογοήτευση. Ό μέσος ανιστόρητος έλληνας (ελλαδίτης ή Κύπριος) είναι απίστευτος.
    Όσο για την όντως πολύ ψυχρή υποδοχή που έτυχαν οι πόντιοι της τέως ΕΣΣΔ από τους έλληνες ποντίους είναι μια πραγματικότητα.
    Μόνο οι φτωχοί έλληνες πόντιοι τους είδαν θετικά και τους ενίσχυσαν.
    Νομίζεις ότι ο σημερινός πόντιος πιτσιρικάς ξέρει την ιστορία των προγόνων του; Εγώ αμφιβάλλω αν την ξέρει ο πατέρας του...

    Να εδώ πως υποδέχθηκαν οι γηγενείς έλληνες τους προγόνους μας:
    http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2008/05/blog-post_4371.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχοντας αναλώσει άπειρο χρόνο πάνω στο ζήτημα αυτό, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι την ιδιότητα του ανιστόριτου την έχουν όλοι όσοι δεν έχουν παιδεία γενικότερα...δεν μιλάω για ακαδημαικού επιπέδου ιστορία...μιλάμε για τα βασικά...δεν είμαι ιστορικός, αλλά εχω φροντισει να μαθω πέντε πραγματα...αν καποιοι θελουν να βαζουν στο ιδιο καζανι την ιστορια εκατονταδων ετων, και να ισοπεδωνουν τα παντα, μαλλον ειναι εκφραστες της παγκοσμιοποιησης χωρις να τον εχουν καταλαβει κι ολας....λυπαμαι για λογαριασμο τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι σχέση έχουν οι Λαζοί και οι Άραβες με τους Έλληνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Και οι Λαζοι Ελληνες ειναι..! Παλαιοι κατοικοι της Κολχίδας.. κολχοι.. απλα εχουν την λανθασμενη ελληνικη συνείδηση, και λογικο ειναι... Οι Ποντοι ειναι Ελληνες ειτε μιλουν τα Ελληνικα, ειτε οχι...

      Διαγραφή
  7. Είμαι 23 χρονών και είμαι από Κύπρο και τον έρωτα της ζωής μου τον έχω γνωρίσει στα μάτια καποιου Πόντιου. Δεν ντρέπομαι γι' αυτό. Ξέρω ότι όλοι κατακρίνουν την σχέση μας, αλλα θα το παλέψω. Γιατί και αυτός ανθρωπος είναι όπως όλοι μας, γιατι να βάζουμε ταμπέλες στους ανθρώπους? είχα σχεσεις με αρκετούς Κύπριους, αλλά δεν μπορουν να τον φτάσουν ουτε στο μικρό του δακτυλακι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάντως σας πάω.....!
      Όσοι περισσότεροι από εσάς, τόσο περισσότερα κορίτσια για' μας...!
      Άσε που που για όλους είναι φυσική αντισύλληψη.

      Διαγραφή
  8. coolouax αυτό δείχνει και πόσα βήματα έχει να κάνει η κυπριακή κοινωνία προς την πραγματική της απελευθέρωση από κοινωνικές συμβάσεις/προκαταλήψεις/φοβίες.
    Αν είναι δυνατόν να κατακρίνεται μία ερωτική σχέση λόγω φυλετικών προελεύσεων.

    Όσο για το ανώνυμο σχόλιο που τώρα είδα (η δημοσίευση είναι πολύ παλιά), η απάντηση είναι όση σχέση έχεις εσύ με το ανθρώπινο είδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑ ΑΘΗΝΑΙΑ ΚΑΙ ΕΖΗΣΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟ 12 ΚΑΙ ΤΟ 194Ο ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΧΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΩΡΟΥΜΟΥΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΚΟΥΓΑ ΤΟΣΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΟΥΣΑ.ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.ΟΤΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΤΗΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ.ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΠΟΥ 35 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.ΤΟΥΣ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΑΛΛΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΣΧΩΡΗΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ.ΕΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΤΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ.ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eimai Ellinas tou Pontou, me katagwgi apo ton propapou mou apo tin tin niso limno tis Elladas, nai emeis oi Pontioi eimaste Ellines, alla oi Ellines tou Pontou einai autoi pou omiloun tin Pontiaki dialekto pou einai arketa konta eis tin kypriakin kai tin koini Ellinikin dialekto, exei Ioniko ypostrwma dioti katagwmaste apo tous Iones tis Mylitou, autoi einai i istoria mas kai i alitheia mas, tha sas pw omws kati polu simantiko, den thelw oute na ginw kakos oute na sykofantisw, den uparxei oute enas Pontios pou na omili tin pontiaki dialekto eis tin Kypron. Oi perisoteroi einai tourkofwnoi apo tin perioxi tis Tsalkas tis gewrgias kai den omiloune tin pontiaki elliniki dialekto, oute tin gnwrizoun oi papoudes tous oute oi propapoudes tou oute kanenas apo dautous pote tin omilousen, exoun katagwgi apo to Kars, loipon to Kars aniki gewgrafika ston Kaukasw, den upirkse gia megalw xroniko diastima stin Vasilia tou Pontou, ek tos apo Ellines, zousan kai alles fules, tourkomanoi, Armenioi, Azeroi, Perses, Assyrioi, kai Kourdoi. Gnwrizw anthropous apo tin Tsalka tourkofwnous xristianous stin Ellada oi opioi o enas mou eipai oti einai Assyriakis katagwgis, o Allos kourdikis, kai o tritos tourkikis, kai den lew psemata, alla logo tis thriskias tous ws Xristianoi orthodoksi kai prwin vyzantinoi polites theorisan epi tis sovietikis enwseis oti einai kalitero gi autous na dilothoun Ellines mias kai sta kontina xwria tous zousan Ellines, opws sto Xaraba, Sti Santa, kai s alla xwria zousane Ellines tou Pontou, den einai oloi tous Ellines alla mia mixoi diaforwn lawn plin ton Ellinwn, einai ena polu periergo thema, kai to gnwrizw polu kala, mias kai o eksadelfos mou einai misos apo ti mana tou apo Tsalka, diladi misos Ellinwfwnos kai misos Tourkofwnws kai to kserei kai o idios oti exei kourdiki katagwgi apo tin giagia tou, vevea den ton endiaferei giati apo ton patera tou kai apo ton papou tis manas tou einai Ellinas kai malista patriwtis, mono i giagia tou pou itan kourdikis katagwgis i opoia den gnwrizi kala tin istoria tis kai den kserei oute mia leksei elliniki, giauto ton logo sas lew, kapoio orismeni einai mia mixoi ellinwn me alles ethnotites, kai alloi den exoun kamia sxesi me Ellines, edw omws tha prosthesw oti uparxoun Ellines tourkofwnoi apo alles perioxes tis mikras asias. pafralides, kapadokes k.a. Oi Karslides to Kars einai polla xoria ekatontades kai ekei itan ena staurdromi diaforwn politismwn. Giati omws simera autoi pou lene oti einai Ellines Pontioi pou den omiloune tin pontiaki dialekto lene oti einai pontioi kai theloune na legonte pontioi einai epidi ithelan na zoune anamesa mas na gnwrisoun to polismo mas kai na eiselthoun eis tin Elliniki koinonia, kapoioi ap autous einai entagmenoi kala, kai alloi duskoleuonte na entaxtoune. Gia mena einai Ellines autoi pou entaxthikane mathane tin glwssa mas kai exoun to Elliniko pneuma. gia tous axristous pou prokaloune provlimata oute Ellines den einai oute tha ginoune. Alla autoi einai oi Alithia, o Pontos ftanei mexri to Kars geografika alla ekei isan ta synora tou! opote katalavene.. Egw eipa mono alithies, pikres gia merikous alla einai etsi. Apo tin Sinopi ws ti Rizounta kai to Kars einai 1000 km kai vale. Apo tin sinopi ews tin Trapezounta exoume amigos katharous Ellines, apo tin Trapezounte kai meta zousan Lazoi(georgiano fulo) Atzaroi(georgiano fylo) Armenioi, Assyrioi kai alloi. Emeis eimaste apo tin Kerasounta kai ta Kotuora, konta sto potamo Ofis(fidi) ekei zousan ksanthoi kai melaxrinoi Ellines pou den diaferoun katholou apo tous upoloipous Ellines, an deis omws tin fusiognwmia autwn apo to Kars tha katalaveis tin diafora, oi Karslides( Tsalka) moiazoun pio polu tous Kaukasious laous.

      Διαγραφή
  10. Καλέ μου φίλε, καταλαβαίνω το ύφος της τοποθέτησής σου, και για μένα ήταν η ίδια διαδικασία για να ζήσω στην Κύπρο.
    Το ποιός είναι πραγματικός πόντιος και ποιός όχι όμως, δεν είναι κάτι μετρήσιμο ούτε σταθερό. Βλέπεις μιλάμε για ένα νεοελληνικό φύλο που υπέστη γενοκτονία και σκόρπισε σε όλες τις άκρες του ορίζοντα. Η διάλεκτος χάνεται από γενιά σε γενιά, ακόμη και οι ποντιακής καταγωγής νεοέλληνες δεν την μιλούν ως μητρική. Το μόνο που έχει μείνει ζωντανό πλέον είναι η μνήμη ενός μεγάλου πολιτισμού που κράτησε αιώνες, οι παραδόσεις και η συνείδηση μίας προσφυγικής καταγωγής. Αυτά τα πράγματα δεν είναι ούτε μετρήσιμα στα ληξιαρχεία ούτε μπορούν να κατηγοριοποιήσουν κάτι.
    Αυτό έχει δώσει σε πολλούς οικονομικούς μετανάστες (δεν κρίνω την πράξη της μετανάστευσης, δικαίωμά τους να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη σε μία άλλη χώρα) το πάτημα να χρησιμοποιούν τον όρο "Πόντιος" για να πετύχουν μία κοινωνική ενσωμάτωση που πιθανόν να μην είχαν εάν δήλωναν Ουκρανοί ή Αρμένιοι. Και αυτό βέβαια λέει πολλά και για τις κοινωνίες μας, το πόσο ανεκτικές και ανοιχτές είναι στο διαφορετικό κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να ξέρεις κάτι φίλε Πλανήτα κάτι που δεν φαντάζεσαι...!
    Υπάρχουν,όπως ξέρεις, ορισμένοι ΈλληνεςΚύπριοι με επίθετα που τελειώνουν σε ''ίδης'' και αυτοί έχουν μακρινή καταγωγή από τον Πόντο,θα σου αναφέρω μερικές αλιθηνές ιστορίες που επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός.
    1)Ο πρωην εργοδότης μου έχει το επίθετο ''Γαβριηλίδης'' και των ρώτησα αν είχε ποντιακή καταγωγή,μου απάντησε ότι ο παπούς του ήρθε από την Τουρκία αλλά δεν ήξερε αν ήταν Πόντιος.
    2)Όταν ήμουν 17 έπιασα δουλειά στο ξενοδοχείο Antlantica Miramare στη Λεμεσό,γνώρισα έναν συνάδελφο του οποίου το επίθετο τελείωνε σε ''ίδης'' αλλά δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να είναι πόντιος επειδή είχαμε μόνο τυπικές σχέσεις,αλλά μια ημέρα που δουλεύαμε μαζί στο service ξεκίνησε να μου πετάει φράσεις στα Ρώσικα και των ρώτησα αν είναι πόντιος (φατσικά έμοιαζε για πόντιος) και μου απάντησε ότι ο παπούς του ήταν ποντιακής καταγωγής,αλλά το αστείο ήταν όταν έλεγα ανοιχτά ότι αυτός ήταν συμπατριώτης μου αυτός θύμωνε.
    3)Όταν οι ΈλληνεςΠόντιοι απο τις χώρες τις Πρωην Σοβιετικής Ένωσης ήρθαν μέσω Ελλάδας στην Κύπρο για το καλωσήρθατε το 2000 η Κυπριακή Δημοκρατία έκδωσε ένα περιοδικό(μια μόνο φορά) στο οποίο περιοδικό είχε χερετισμούς από όλους τους προέδρους των Κυπριακών κομμάτων και διάφορα άρθρα για τον ποντιακό Ελληνισμό και την ποντιακή γενοκτονία,αλλά είχε ένα άρθρο που σε εμάς τους πόντιους έκανε εντύπωση,στο άρθρο λοιπόν είχε συνεντεύξεις από ηλικιωμένους κύπριους που μιλούσανε για τους παπούδες που είχαν έρθει από περιοχές του Πόντουτης,τις οποίες δεν ονόμαζαν,συπο ποιες συνθηκες ήρθαν,πότε ήρθαν,πως αντιμετωπίστηκαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το έχω διαπιστώσει και εγώ Ρωμιέ, μάλιστα είμαι σχεδόν σίγουρος ότι σεβαστοί αριθμοί μικρασιατών και ποντίων προσφύγων βρέθηκαν στην Κύπρο όχι μόνο τα τελευταία χρόνια ως παλιννοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και τους κρίσιμους χρόνους των εθνικών εξοντώσεων στην Τουρκία (αρχές 20ου). Οι περισσότεροι από αυτούς ενσωματώθηκαν σταδιακά στην κυπριακή κοινωνία και ίσως απέμειναν μόνο τα επίθετα για να θυμίζουν αυτή την προέλευση. Αυτά πρέπει να υπάρχουν καταγεγραμμένα με αριθμούς.
    Για να δούμε βέβαια πως εξελίχθηκε όλη αυτή η διαδικασία αναλυτικά, χρειάζεται και σοβαρή ιστορική έρευνα που νομίζω ότι λείπει, όπως και πολλά άλλα πράγματα σε σχέση με την προσφυγική ιστορία στον ελληνόφωνο χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ξεχνάς και τους Αρμένιους που είναι μειονώτητα στη Κύπρο,μαζί με τους Μικρασιάτες ήρθαν στην Κύπρο,και ο λόγος είναι ότι ήταν μια δίοδος για την Ελλάδα αλλά μείνανε στην Κύπρο.
      Το περίεργο,όμως,είναι όταν βρίσκονται,οι ΕλληνοΚύπριοι με ποντιακη καταγωγή,ανάμεσα σε συμπατριώτες τους,εμάς δηλαδή,να μην εκφράζουν την καταγωγή τους,την ιστορία τους....Μπορεί να φταίει και η Κυπριακή κοινωνία....who knows...

      Διαγραφή
  13. lipon, i kipriani malakes polla lene gia tin katagogi ton pontion, tous gamisan kala i pontioi, ine tora 8imomena mpastardakia, as ma8i o kosmos apo pou ine i katagogi ton kiprinon,kapote sto nisi 3 xiliades xronia prin zousan 2 goriles, to onoma arsenikis gorilas itan eteokipriou kai to filiko eteopoutana avta ta maimounia ta asxima ta dio itan eteokiprianikhs katagogis, kai den ikseran glosa na milane, mpori na mila gorila? Fisika kai oxi, omos ir8an i elines kai tous emathan na milane elinika.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. file mou pragmatika lupamai apo auta pou grafeis..!
      Me tous kuprious den eimaste ex8roi alla sumpatriwtes,den exoume na xwrisoume tpt mazi tous.!!!!Mas filoksenoun stin kupro kai mas stirizoun.

      Etsi opws milas kaneis den se pernei sovara,o monos gorilas eisai esy me auto to grapto ufos logou.

      Διαγραφή
  14. Και συ Ανωνυμε((δημοσιευση 2 Ιουλιου του 2012) ,που δε τολμας ουτε το ονομα σου να γραψεις,αφου εισαι τοσο Ελληνας γιατι γραφεις greeklish?Ενας αξεστος και αμορφωτος εισαι που σιγουρα ελληνας δεν εισαι!Μαλλον εσυ εχεις καταγωγη απο γοριλλες οπως φαινεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι λεγόμενοι Πόντιοι γενικά δεν ειναι όλοι Έλληνες, οι Γεωργιανοί Πόντοι, οι Πόντιοι απο την Ρωσία, Πόντιοι απο το Καζακσταν τον Καυκασο κ.α. δεν έχουν καμια σχέση με τους Έλληνες του Πόντου. Έλληνες ειναι οι Πόντιοι που προέρχονται απο παραθαλάσσιες πόλεις του Πόντου, απο την πόλη Αθήνα λίγο ανατολικά της Τραπεζούντας μέχρι δυτικά μέχρι την πόλη Σινώπη, και όχι όλες της παραθαλάσσιες πόλεις αλλά εκτός κανα 2-3 πόλεις που δεν ειναι Ελληνικές....ανατολικά πέρα στο Καύκασο δεν έχουν καμιά σχέση με τους Έλληνες, και όλοι αυτοι οι Γεωργιανοί Πόντιοι, απο την Ρωσσία το Καζακστάν, κ.α. προέρχονται όλοι απο την περιοχή του Καυκάσου, και συγκεκριμένα προέρχονται απο διάφορες φυλές της περιοχής, όπως οι Λάζοι....τους ξεχωριζεις απο τα χαρακτηριστικά, εάν βάλεις δίπλα δίπλα Έλληνα πόντιο και κάποιον απο αυτούς θα δείς διαφορές, όπως πολλοί ειναι πολύ σκούροι σαν τους Ρομά με βάρβαρα χαρακτηριστικά. κ.α.

    Με εκτίμηση
    Μουρατίδης Ιωάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Κ. Murat-ίδη,
      Άραγε το επίθετο σου από που να πηγάζει; Μάλλων κάνω λάθως, είναι αρχαιο Ελληνικό και στην αρχαία Αθήνα υπήρχαν πολλοί με το όνομα Μουρατ και μιλούσαν Τούρκικα,γελοίε Καππαδόκη..Και για πες ρε ανιστόρητε μαλάκα, όταν οι παπούδες σου ήρθαν στην Ελλάδα το 1922 τη γλώσσα μιλούσαν? Τούρκικα μήπως? Και μήπως δεν ξεχώριζαν από τους Τούρκους συμπατριώτες τους? Αν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ να δεις ποιοι είναι αληθινοί Έλληνες, ψάξε να μάθεις το δικό σου προγονικό περιβάλλον και την κουλτουρα τους, και ασε τους Πόντιους από την πρωην σοβιετικη ενωση να πιστευουν σε "παραμυθια", δικαίωμα τους...

      Διαγραφή
    2. Καλά του απάντησες του Μουράτ ο οποίος αν και πόντιος είναι ανιστόρητος για την ιστορία του ΠΟΝΤΟΥ

      Διαγραφή
  16. δειτε το βιντεο μετα το 8ο λεπτο
    ΓΕΛΟΙΟΙ https://www.youtube.com/watch?v=GLnydAVRjtI&list=UUptXeTfaq4WPVl0MJI4dGbg
    ΚΩΛΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. San tous pontious den exei eutuxws pou genni8ika pontia tis sovietikis enwsis !!! Kai eimai peri8ani gia tin katagwgi mou !!!




    I Mousoulmana apagorevetai na pandrevetai xristiano enw o Mousoulmanos p exei to panw xeri me ta paidia epitrepetai na pandrevetai xristianes !!!

    Ta palia xronia skotwnan tous mousoulmanous p ginontousan Xristianoi !!!


    Auto e3uga pws megalwne i Tourkia kai pws o pontos emeine ka8aros xwris tin tourkiki upografi !!!!


    Itan logiko na paraminei i tourkiki glwssa zousan anamesa tous tourkous exw sunantisei armeni p gnwrizei tourkika apo tous progonous auto tipota den leei !!!





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. οπως παμεδεν θα υπαρχει ελλαδα σε μερικα χρονια. στοχος οπων να ειναι η διαδοση της ιστοριας. μονο μονο ετσι θα συνεχισει η Ελλαδα να ζει. Οι Τουρκοι θελουν τα παντα απο την Ελλαδα. εαν ενωθουμε ολοι οι Ελληνες ισως αλαξουμε το μελον.
    http://www.hellenism.net/greek-forum/topic/1228-the-genocide-of-the-pontian-greeks-η-γενοκτονία-των-ελλήνων-του-πόντου/

    ας μην μαλωνουμε μεταξυ μας ας ενωσουμε δυναμεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η Κυπρος ειχε πολυ στενη σχεση με την Μικρα Ασια, τον Ποντο και την Κρητη..Αδελφικες σχεσεις...Μαλιστα η πρωτη λειτουργια της Παναγιας της Σουμελα εγινε υπο την παρουσια Κυπριων...
    Το θεμα με τους Ποντιους απο την πρωην Σοβιετικη Ενωση, ειναι πως δεν μπορεις να εισαι σιγουρος αν οντως ειναι απογονοι Ελληνοποντιων ή προσποιουνταν τους Ποντιους...Στην Κυπρο παντα θεωρουσαν πως οι λεγομενοι Ρωσοποντιοι ειναι ατομα απο την πρωην Σοβιετικη Ενωση τα οποια προσποιουνταν πως ειναι Ποντιοι για να τους αποδεχτουν οι Κυπριοι...Οι περισσοτεροι απο τους Ρωσοποντιους στην Κυπρο φαινονται για Ρωσοι και ειναι καθαρματα. Ειναι μαλακες με κεφαλαια αλητες και καθαρματα. Και δεν λογαριαζουν τιποτα επειδη ξερουν πως και να τους δειρεις θα πανε να φερουν αλλους 20 να σε τρεχουν ξωπισω με τα μαχαιρια. Μου ετυχε δυο φορες να τσακωθω με Ρωσοποντιους την πρωτη φορα σαν περπατουσα ηταν ενας Ρωσοποντιος μεσα σ αυτοκινητο και σταματησε για να μου ζητησει τον λογο επειδη τον κοιταξα. Εγω τα πηρα στο κρανιο και του μιλησα αποτομα και μου ειπε αν εισαι μαγκας περιμενε εδω και εφυγε να φωναξει αλλους 10...Την δευτερη φορα ενας φιλος κορναρε σε καποιον ρωσοποντιο που οδηγουσε επικινδυνα και ο ρωσοποντιος τον ακολουθησε μεχρι το σπιτι του για να τον απειλησει με ξυλο..Ημουν κι εγω εκει και μολις η αδελφη του φιλου ανεφερε αστυνομια αυτος εφυγε. Ειναι κωλοπαιδα δημιουργουν προβλημα χωρις λογο και συχνα μαχαιρωνονται με αλλες παρεες.. Αν τσακωθεις με ρωσοποντιο παντα φωναζει αλλους 10 και ερχονται ως ομαδα για να παιξουν ξυλο και να μαχαιρωσουν. Ειδικα παλια ηταν καρκινωμα για την κυπριακη κοινωνια.
    Αυτα που εγραψα δυστυχως ειναι αληθεια και ελπιζω να μην παρεξηγησετε οι Ποντιοι οταν θα τα διαβασετε. Εγω πιστευω οι περισσοτεροι Ρωσοποντιοι της Κυπρου ειναι fake Ποντιοι...Ειναι Ρωσσοι, Γεωργιανοι που ηθελαν να φυγουν απο την Σοβιετικη Ενωση και προσποιηθηκαν τους Ποντιους για να τους δεχτουν στην Κυπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η Έλληνες δεν ζουν στην Ελλάδα ,ούτε στην Κύπρο ,ζούνε εξωτερικό, κάποτε ζούσανε..ο η διάσημη ζούνε εξωτερικό και πράγματι είναι Έλληνας και δεν έχει σημασία αν ξέρει γλώσσα..Μήπως να Διαβάστε λίγο ιστορία του λάχιστο να καταβάλετε τη γράφετε..και αν είστε Έλληνας βάλτε τω όνομα σας νσ δούμε πιες είστε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ