18.5.09

Ska-p στη Θεσσαλονίκη

Ένα μουσικό φαινόμενο παγκόσμιας εμβέλειας είχε την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Θεσσαλονίκης, με τους άρχοντες του ska να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Το ισπανόφωνο συγκρότημα, που έχει έντονα πολιτικοποιημένο στίχο με αναφορές στην κοινωνική ανισότητα, την κρατική καταστολή, την θρησκευτική υποκρισία κ.α., έχει καταφέρει να ακουστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης καθορίζοντας ένα ιδιότυπο είδος με καταβολές από την καραϊβική, αλλά προσαρμοσμένες στα σύγχρονα ηλεκτρικά δεδομένα ήχου και σε συνδιασμό με τοπικά ευρωπαϊκά στοιχεία.

Οι ska-p δεν είναι απλά ένα συγκρότημα που παρουσιάζει τα τραγούδια του στη σκηνή: είναι μία μουσική-χορευτική-θεατρική γιορτή και ως τέτοια εμφανίστηκε και στη σκηνή του γηπέδου του Μακεδονικού.

Ξυλοπόδαροι μεταμφιεσμένοι σε παπάδες με μίνι, μασκαρεμένοι αστυνομικοί που χτυπιούνται επί σκηνής, το πολυμελές συγκρότημα να ζει το live με απαράμιλλη κίνηση και στο video wall να παρουσιάζονται εικόνες και λήψεις που ολοκλήρωναν το υπέροχο θέαμα.

Στα highlight της βραδιάς, η αφιέρωση του συγκροτήματος στον μικρό Αλέξη. Ήταν η απόδειξη ότι τίποτε από όσα έγιναν στην Ελλάδα τον τελευταίο Δεκέμβρη δεν ήταν μάταιο, αφού ήταν η πρώτη φωρά που ο ελληνικός χώρος διεθνοποίησε κάτι μετά από αιώνες.
Μοναδικό μελανό σημείο, ένας μπερδεμένος που πέταξε σε κάποια φάση στο συγκρότημα ένα μπουκάλι, με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της συναυλίας. Παραλίγο να χαλάσει το όλο κλίμα, αλλά τελικά η όρεξη των χιλιάδων υπερνίκησε την ανοησία του ενός.

Έτσι είχαμε την ευκαιρία να βροντοφωνάξουμε στον ουρανό της Μακεδονίας μαζί με κόσμο από όλη την χώρα αλλά και τα Βαλκάνια (Δεν ήταν λίγοι αυτοί που ήρθαν από γειτονικές χώρες για να δουν τους SKA-P):

RESISTENCIA!










Γυρνώντας από την πολύχρωμη αυτή γιορτή, όπου νέοι χόρεψαν, ήπιαν και ενώθηκαν ως τα μεσάνυχτα, βλέπαμε εκατοντάδες ανθρώπους στημένους στις καφετέριες, να κρέμονται από το γυαλί φορώντας τα καλά τους, αγωνιώντας για το τι θα κάνει ο sakis. "Δεν είναι σαν να αλλάξαμε κόσμο;" αναρωτηθήκαμε όλοι μαζί...

2 σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ