11.8.09

Εμπρησμός στο βιβλιοπωλείο "ΦΩΣ" τη Βόρεια Λευκωσία



Ξημερώματα Δευτέρας (9/8/09) άγνωστοι πυρπόλησαν το βιβλιοπωλείο Ισικιταπί (Φως) στη βόρεια Λευκωσία. Το εντός των τειχών βιβλιοπωλείο αυτό, εμπορεύται πληθώρα κριτικών εκδόσεων που δεν κυκλοφορούν σε άλλα βιβλιοπωλεία και ανήκει σε μια προοδευτική τουρκοκύπρια από την Πάφο που συμμετείχε ενεργά στα πολιτικά δρώμενα και ιδιαίτερα στο επαναπροσεγγιστικό κίνημα τα τελευταία χρόνια. Η φασιστική αυτή επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα κλίμα αναβίωσης του εθνικισμού στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα όπως διαφαίνεται μέσα και από την μνημεική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια (σημαίες, αγάλματα κλπ) και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την δέουσα σημασία. Η τ/κ πολιτική ηγεσία στο σύνολο της καταδίκασε τον εμπρησμό μιλώντας για κάποιους που προσπαθούν να σπείρουν τον τρόμο και να προκαλέσουν ενδοκοινοτική κοινωνική αναταραχή. Η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου, ακτιβίστρια Ναχιτέ Μερλέν δήλωσε ότι αυτή η σκοταδιστική επίθεση δεν είχε στόχο απλά τα βιβλία αλλά όλους εμάς που τα χρησιμοποιούν, αυτούς που αγωνίζονται, αυτούς που προωθούν την διάκινηση των ιδεών.

Αναδημοσίευση από: http://falies3.wordpress.com/

4 σχόλια:

  1. "Όπου έχουν κάψει βιβλία, θα καταλήξουν να καίνε ανθρώπους." Χ. Χάινε

    Ας ελπίσουμε να μην επιβεβαιωθεί ξανά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μεγάλη κουβέντα!!

    Μπορεί να είναι και άσχετο, αλλά στα κατεχόμενα να θυμούμαστε ότι υπάρχει τρομερή αλλοίωση του πληθυσμού πλέον. οι τουρκοκύπριοι μπορεί να αποτελούν το 50% του πληθυσμού. Υπάρχουν άλλοι τόσοι Τούρκοι έποικοι τζαι βεβαίως υπάρχει τζείνη η μερίδα των εθνικιστών τουρκοκύπριων (όπως υπάρχουν εθνικιστές ελληνοκύπριοι).
    Τζαι οι πολιτικές που εφαρμόζουνται σε ούλλα τα επίπεδα στα κατεχόμενα είναι πάντα ελεγχόμενες από την τουρκία. Η αναβίωση του εθνικισμού, ίσως να μεν δείχνει στροφή των τουρκοκυπρίων, αλλά να είναι μια ένδειξη ότι το Τουρκικό στοιχείο ενδυναμώνεται και το τουρκοκυπριακό εξασθενεί. Θυμούμαι ένας τουρκοκύπριος (άγνωστος, που γνωρίσαμε στο δρόμο της Κερύνειας) μας έλεγε ότι έχει αλλοιωθεί τόσο πολύ ο πληθυσμός που οι Τουρκοκύπριοι εκεί ασφυκτιούν, ο ίδιος είπε "δεν πιστεύω ότι υπάρχει για μας τους τουρκοκύπριους κάτι εδώ στον τόπο μας, η μόνη λύση είναι να φύγουμε".
    ίσως απλά να λαλώ βλακείες, αλλά εμέναν ούλλα τούτα δείχνουν μου έναν πράμα, ότι ο χρόνος κυλά εις βάρος μας τζαι εις βάρος μιας λύσης, οποιασδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελπίζω να είσαι το ίδιο ευαίσθητος και για τα βιβλιοπωλεία που καίγονται στην Αθήνα από «αναρχικούς» και περιέχουν βιβλία με περιεχόμενο που δεν συμφωνείς…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Andkland. Η διαφωνία δε λύνεται με την καύση του βιβλίου. Το ότι υπάρχουν βιβλία με τα οποία διαφωνούμε, είτε βρίσκονται στην Αθήνα είτε στην Λευκωσία είτε οπουδήποτε αλλού, δε σημαίνει ότι πρέπει να καίγονται. Υποστηρίζω ότι όλα τα βιβλία πρέπει όχι απλά να μην παραδίνονται στην πυρά, αλλά να κυκλοφορούν ακόμη και όταν είναι κόντρα στα πιστεύω ή τις αντιλήψεις της κοινωνίας,και το Mein Kampf ας πούμε που είχε απαγορευτεί σε κάποια φάση το θεωρώ βλακώδη κίνηση, γιατί είναι ένα μνημείο συγγραφικό ενός ανθρώπου που οδήγησε τη Γερμανία στον Β' παγκόσμιο, οπότε καταλαβαίνεις από ιστορικής σκοπιάς είναι υπερπολύτιμο για τον ερευνητή, ή ακόμη και τον φοιτητή που θέλει να δει περισσότερα για την ιδεολογική κατάσταση και ατμόσφαιρα του μεσοπολέμου και του μεγάλου πολέμου.
    Για την έντεχνη ταύτιση της αναρχίας (καλώς την έβαλες σε εισαγωγικά) με τον χουλιγκανισμό, θα δεις περισσότερα σε μία πιο πρόσφατη δημοσίευση με τίτλο "ο... ανάρχας και ο αναρχοπασιφισμός"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ