14.12.09

Άμουδσεν και Σκοτ, όταν υπήρχαν ακόμη ήρωες


Ξαναπέρασε μπροστά απ'τα μάτια μου σήμερα ένας από τους ήρωες της παιδικής ηλικίας, ο Ρόαλντ Άμουδσεν. Σαν σήμερα, στις 14 Δεκεμβρίου του 1911, ο Νορβηγός εξερευνητής κατακτούσε την Ανταρκτική. Αφού έμαθε πως η ιδέα του να κατακτήσει τον Βόρειο Πόλο είχε ήδη επιτευχθεί από τους Κουκ και Πίρι και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει, άλλαξε ρότα και κατευθύνθηκε προς το νότιο άκρο της Γης.
Ως πραγματικός κοσμοπολίτης, ο Άμουδσεν ήρθε σε επαφή με τους πολιτισμούς των πάγων και μετά από προσεκτική παρατήρηση των συνηθειών τους, υιοθέτησε τα συρόμενα από σκύλους έλκηθρα και την ενδυμασία τους. Στις επιχειρήσεις τις οποίες συμμετείχε, ο άνθρωπος κυριολεκτικά δοκίμασε τα όριά του, αντιμετωπίζοντας την πείνα και αβιταμίνωση, το απίστευτο κρύο που έφερνε κρυοπαγήματα, σε σημείο απειλής της ζωής των εξερευνητών.
Η αντίπαλη προς αυτόν ομάδα συγκεντρώθηκε γύρω από τον Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ, που όμως έφτασε δεύτερη στον νότιο πόλο. Στην επιστροφή, απογοητευμένα και καταπονημένα, 5 μέλη της αποστολής μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Σκοτ, αφήνουν την τελευταία τους πνοή...
Το τραγικό είναι ότι και ο Άμουδσεν, αν και γύρισε πίσω σώος από τον θρίαμβο της Ανταρκτικής, έχασε την ζωή του σε μία άλλη αποστολή που είχε σκοπούς διάσωσης.
Ο Άμουδσεν και ο Σκοτ, άνθρωποι της δράσης και της τόλμης, σε μία εποχή που έστηνε ακόμη ήρωες. Fram!

1 σχόλιο:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ