16.1.10

Η μυρωδιά του θανάτου κι όσα δε χωράει το ανθρώπινο μυαλό

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Αϊτή είναι ούτως ή άλλως κοσμοϊστορικά, με την πιο τραγική έννοια.
Κάποια δεδομένα ακόμη είναι δύσκολο να τα συλλάβουμε στην πραγματική τους κλίμακα.
Όπως π.χ. το ότι δεν ξέρουμε ακόμη εάν οι νεκροί είναι χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες. Αυτή η έλλειψη κλίμακας ανεβάζει την απόγνωση στο άπειρο.
Δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει να απλώνεται σε ολόκληρες περιοχές καλυμμένες με ερείπια, η μυρωδιά της αποσύνθεσης του ανθρώπινου σώματος που παραμένει άταφο.
Εδώ έχουμε άλλη μία ένδειξη του πόσο αδύναμο είναι το ανθρώπινο ον απέναντι στη φύση, την οποία ψευδώς κοκορεύεται ότι έχει υποτάξει, ή ότι μπορεί κατ'οποιονδήποτε τρόπο να "ρυθμίσει".
Όταν αυτές οι κοσμικές δυνάμεις ξεσπούν, όπως συμβαίνει σε έναν σεισμό αυτής της κλίμακας ή όπως συμβαίνει σε ένα ορμητικό κύμα που καταπίνει σπίτια και ανθρώπους, συνειδητοποιούμε την πραγματική μας θέση απέναντι στις ασύλληπτες δυνάμεις τις φύσης.
Βεβαίως, ως τμήμα αυτής, ο άνθρωπος συνδιαμορφώνει τους παράγοντες της μοίρας του, στο μέτρο που του αναλογεί. Ας πούμε, στα ξεσπάσματα αυτά είναι γραφτό να πληρώσουν φόρο βαρύ οι φτωχότεροι, οι ανίσχυροι. Έτσι δεν είναι;

4 σχόλια:

  1. κανονικά θ επρεπε να μας τρομαξει
    αλλά και να ξεσηκώσει και ενα Κυμα
    αλληλεγγυης ..
    αλλά ΄...μπα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Νοσφεράτε,
    από το να μην κάνεις τίποτε, το ακόμη χειρότερο είναι να μπαίνεις σε γκρουπ του φατσοβιβλίου "τάισε ένα παιδάκι με ένα κλικ (για την Αϊτή)"...
    Το είδα σήμερα και δε το πίστευα.

    Πάντως αυτό που λες είναι πέρα για πέρα πραγματικό. Οι λάτρεις του ατομικισμού δε θα μπορούσαν να φανταστούν μεγαλύτερο θρίαμβο.
    Δες το στα νέα των 9 και το πολύ πολύ μπες και σε κανένα γκρουπ για να παραμυθιάζεσαι.
    Δε λεω, η Αϊτή είναι τόσο μακρινή χώρα και η άμεση βοήθεια είναι κάτι δύσκολο. Αλλά όταν είναι να μας πουλήσουν κάτι, ο κόσμος γίνεται μια γειτονιά. Τώρα να μας δω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο άνθρωπος πλέον δεν προβαίνει σε κινήσεις φιλαλληλίας για κανέναν λόγο...
    Το "πολύτιμο" κλικ του στο φατσοβιβλίο είναι μία ψευδαίσθηση που δε μπορεί να στερηθεί...
    Είναι ένας βολικός τρόπος να παρηγορήσει τον εαυτούλη του για τη σαπίλα και την κατάντια του!

    Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ