31.1.10

Ρατσισμός στην Κύπρο; Ποτέεεε...

  Έπεσε προχτές στα χέρια μου ένα φύλλο της εφημερίδας στην οποία μέχρι πρόσφατα δούλευα. Σε ένα από τα τελευταία μου κείμενα εκεί, είχα αναφερθεί ακροθιγώς στο θέμα των πολιτικών προσφύγων της Κύπρου. Σε ένα άρθρο το οποίο δεν θα χαρακτήριζα ιδιαίτερα αιχμηρό, έθιξα ορισμένα ζητήματα για την αναγνώριση της έννοιας του πολιτικού ασύλου στη χώρα αλλά και για την καθημερινή ζωή των μεταναστών γενικότερα. Το άρθρο δεν ήταν καμία βαθιά ανάλυση ούτε κανένα πολιτικό μανιφέστο. Ήταν μερικές απλογραμμένες αράδες για ένα υπαρκτό πρόβλημα. 
  Καθένας φυσικά έχει δικαίωμα να οργιστεί, να διαφωνήσει και να επιχειρηματολογήσει απέναντι σε οποιαδήποτε άποψη. 
  Αλλά ο τρόπος που επέλεξε κάποιος "ανώνυμος αγανακτισμένος αναγνώστης" για να απαντήσει στα γραφόμενα, ομολογώ ότι με εξέπληξε. Με ανώνυμη επιστολή, μας δίνει ένα έξοχο παράδειγμα των αντιλήψεων που υποβόσκουν σε ένα μέρος της κυπριακής κοινωνίας απέναντι στο φαινόμενο των μεταναστών, αλλά και σε οποιαδήποτε εικόνα "άλλου". 
  
  Παραθέτω το κείμενο όπως δημοσιεύτηκε:

"Για τους πολιτικούς πρόσφυγες
Γράφω με αφορμή τον τίτλο "Πολιτικοί πρόσφυγες- Τους γυρίσαμε την πλάτη" Ποιός γύρισε την πλάτη σε ποιόν; Τους δώσαμε δουλειά και φαί και μείναμε εμείς άνεργοι. Πέντε με έξι χιλιάδες άνεργοι σε κάθε επαρχία. Πόσο μεγάλη είναι η Κύπρος μας; Τούτη η μοιρασμένη γη πόσο μεγάλη είναι; Είμαστε μία μικρή κουκκίδα στον ωκεανό. Πόσους δηλαδή πρέπει να χωρέσει τούτο το νησί; Ας πάνε και αλλού. Ποιός γύρισε την πλάτη σε ποιόν; Το κράτος τους δίνει μέχρι και τρεις χιλιάδες ευρώ στην τσέπη με το που έρχονται στην Κύπρο. Τι καλά να πέρναμε (sic) και μεις κάτι!
  Οι πολιτικοί πρόσφυγες ζουν βασιλιάδες εδώ στην Κύπρο. Πηγαίνεις μία βόλτα στο κέντρο της Λευκωσίας, στην πλατεία Ελευθερίας και βλέπεις όπου καρυδιάς καρύδι (sic). Ψάχνεις να βρεις Κυπραίο με το φανάρι. Έχουμε γεμίσει αρρώστειες που μας έφεραν από τις χώρες τους, που πριν δέκα χρόνια τουλάχιστον δεν τις είχαμε. Δεν υπήρχε τόση πολλή βρομιά. Δηλαδή τι άλλο να τους δώσουμε; Και μας κοροϊδεύουν κι από πάνω. Έχουν δημιουργήσει τα δικά τους σωματεία και έχουν παραπάνω μέσο και προστασία από τον κάθε Κύπριο πολίτη. 
  Στην αρχή είχαμε δεχτεί το ξένο προσωπικό, ως οικιακές βοηθούς στο σπίτια (sic) και ως γκουβερνάντες που πρόσεχαν τα παιδιά. Σριλανκέζες, Φιλιππινέζες, Βουλγάρες και Ρουμάνες. Όμως έχουμε ξεπεράσει το όριο. Τώρα, το ξένο προσωπικό δε βρίσκεται μόνο στα σπίτια. Πιάσε φούρνους, ζαχαροπλαστεία, περίπτερα, κλινικές, βενζινάδικα και θα σ'εξυπηρετήσει ένας μετανάστης, ένας ξένος εργάτης. 
  Βασικά δε φταίει ο ξένος που ήρθε στην Κύπρο. Ο ξένος πεινά, είναι άνθρωπος που υπέφερε στη χώρα του από τους πολέμους και την πείνα.  
  Είναι πλάσμα που του λεηλάτησαν το σπίτι του, είναι πλάσμα που σκότωσαν την οικογένειά του, είναι άνθρωπος που ήρθε στην Κύπρο για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα καλύτερο αύριο. Άρα φταίμε εμείς που τους δώσαμε δικαίωμα να έρθουν εδώ, φταίμε εμείς που δεν βάλαμε λουκέτο, που δεν είπαμε "παν μέτρον άριστον". Ξεπεράσαμε το όριο. 
Φταίμε γιατί ακόμη και στο κοιμητήριο θέλουμε τη μαυρούα να πάει να καθαρίσει και ν'ανάψει και το καντύλι. Έ καλά να πάθουμε!"
  
  Το κείμενο αυτό θα μπορούσε να έχει δημοσιευτεί σε οποιαδήποτε νεοναζιστική ή ρατσιστική φυλλάδα, κι όμως είναι γραμμένο σε σελίδα μηνιαίας εφημερίδας οικολογικού κυρίως προσανατολισμού. Για την ακρίβεια τέτοιου χαρακτήρα κείμενα (ίσως όχι με τόσα πολλά "μαργαριτάρια" αλλά σίγουρα της ίδιας κατεύθυνσης), μπορεί να βρει κανείς και στον καθημερινό τύπο, σε εφημερίδες που αυτοπαρουσιάζονται ως σοβαρές και φιλελεύθερες.
 Δεν έχουμε να κάνουμε στην "οργισμένη" αυτή επιστολή με μία πρόταση για το θέμα της μετανάστευσης, ούτε με μία θεώρηση του φαινομένου του πολιτικού πρόσφυγα. Πρόκειται απλά για το αράδιασμα αισχρών στερεοτύπων για οποιονδήποτε "ξένο". 
  Οι Σριλανκέζες, οι Βουλγάρες, οι Ρουμάνες (πάντα σε θηλυκό) είναι ανεκτές, αρκεί να τις έχουμε κλεισμένες στο σπίτι και με αποικιοκρατικούς όρους (ο εργοδότης εγγυάται και την παραμονή του αλλοδαπού). Αλλά όχι να δουλεύουν και ξένοι (ιδίως οι αρσενικοί) σε φούρνους και βενζινάδικα!
  Κουβαλούν αρρώστιες και βρομιά! Ζουν βασιλιάδες και έχουν και το θράσος (!) να δημιουργούν σωματεία. 
  Αυτά τα πράγματα γράφονται στην Κύπρο του 2010, αποστέλλονται ανώνυμα και δημοσιεύονται χωρίς παραπάνω σκέψη σε φύλλα ευρείας κυκλοφορίας. 
  Τον ρατσισμό δεν τον χτυπάς με παγκόσμιες ημέρες, με ανιαρές συζητήσεις μεταξύ "ειδημόνων" και με τηλεοπτικά σποτάκια. Τον χτυπάς γκρεμίζοντας κι απομονώνοντας απόψεις όπως αυτές, όπου κι αν εκφράζονται. 
Κι αυτά που βλέπω μέχρι σήμερα πιστεύω πως δεν είναι βήματα μπροστά.

6 σχόλια:

  1. Ξενοφοβικα και ρατσιστικά είναι τα μυνήματα που περνούν καθημερινά και μεθοδικά στους πολίτες τα μεγαλύτερα ΜΜΕ. Από το κυριο δελτίο ειδήσεων του ρικ, του αντ1,σιγμα κτλ, από σε πρωτοσέλιδα ή μικρά αρθρα του φιλελευθερου, πολίτη, σημερινής κτλ μέχρι και την πρωινή εκπομπη του ραδιο πρώτο όπου πολλοί πολιτικοί αυτου του τόπου λαμβάνουν μέρος.

    Άρα τείνω προς το συμπέρασμα ότι η καλιέργια της ξενοφοβίας είναι θεμιτή και αναγκαία στην επικράτηση του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου αυτου του τόπου ΑΡΑ η αντίσταση στον ρατσισμο και η προσκόλληση μας στες ανθρωπιστικές μας αξίες συνδέεται απόλυτα και με την δική μας αξιοπρεπή επιβίωση απέναντι στα λαμόγια που προσπαθουν να μας χειραγωγήσουν και να μας οδηγήσουν σε σύγκρουση για να απολαύσουν αυτοί ανενόχλητοι το ζεστό φαϊ.

    ΚΑΖΑΝΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύθ καλά εκανες και εκθετεις αυτον το Υπογειο Βρωμικο ποταμι του ρατσισμου του ''απλου μεσου ανθρωπου'' Αυτος ειναι ο πραγματικός κινδυνος ..Αυτο ειναι και η κυριαρχη ιδεολογια ..Και φυσικα οχι μόνο στην Κυπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Βουλγάρα, η σρι-λανκέζα οικιακή βοηθός έννεν πρόβλημα γιατί οι κυπραίες κυρίες θέλουν την δούλαν τους, εν must, αφού ούλλες έχουν, άσε που καμιά κυπραία εν θα καταδέχετουν να της φκάλλεις το λάδιν, όπως φκάλλουν το λάδιν στες ξένες οικιακές βοηθούς. Αλλά στα άλλα επαγγέλματα κάτσε ρε φίλε που πάεις; Να μας πιαν τες δουλειές; Τζαι διούμεν τους τζαι λεφτά που πάνω τζαι ζουν σαν τους βασιλιάες. Θεωρούν ότι εν τζαι πολλά τους, αλλά στην πραγματικότηταν ούτε με τα διπλάσια εν θα εκαταδεχουνταν οι κυπραίοι. Αλλά βέβαια για μας εν λλία, αλλά για τζείνους που εν ξυπόλητοι λέριες εν τζαι πολλά....

    Δεν είμαστεν κανέναν βήμαν μπροστά. εκάμαμεν βήματα στη βιτρίνα όχι στην ουσία. (συγγνώμη για τα κυπριακά,!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι ομως ρε παιθκια κανενας δεν δινει απαντηση στο πιο κατω.
    Εχει μεταναστες που πιανουν μεχρι και 3500 το μηνα.
    Γιατι να μεν πιανει ο ανεργος κυπρεος που δεν εχει παπα πλουσιο?

    Γνωριζετε οτι με το ζορι φτανουμε τις 700.000?
    Τι θα γινει εαν οι ξενοι γινουν 1000,000?

    Θα πατε να ζησετε στο αφχανισταν? στο κουρδισταν? στην αφρικη?

    Ποια που τουτες τες χωρες θα σε πιερωνει να καθεσε?

    Η ουγκαντα?

    Αρα καλο ειναι να μεν ειμαστε ρατσιστες αλλα πειτε μου τι θα καμετε σε 5-6 χρονια που θα νιωσετε οτι οταν ξεπερνουμε το μετρο δημιουργουντε προβληματα.
    Εν ωραιο να λαλες "εν κριμα" " εν ειμαι ρατσιστης" αλλα εν πολλα δυσκολο να απαντησεις τα πιο πανω.

    3500 σε αλλοδαπου για να καπαρτιζουν μπροστα που κυπρεους που εβαλαν υποθηκη το σπιτι για να σπουδασουν τα παιθκια τους.

    Απαντατε μου και σε τουτο.
    Γιατι να μην πιερωνουν και οσοι κυπριοι ειναι φτωχοι φορους και να πιανουν καθε μηνα και επιδομα?
    Γιατι μονον οι αλλοδαποι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επάνω στο θέμα του ρατσισμού προτίμησα να γυρίσω μια μαύρη κωμωδία μικρού μήκους ταινία. Ισως να προκαλεσει αντιδράσεις ή ακόμα και απογοητεύσεις αλλά αξίζει να διαβάσει κανείς την περιγραφή και την εξήγηση της ταινίας στην επίσημη σελίδα στο facebook.

    Ζουάν - Καρμική Εκδίκηση

    http://www.youtube.com/watch?v=xI9BAqA_ADw&

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ