5.6.10

To Iσραήλ δεν είναι μόνο. Το βοηθάει η κυβέρνησή σου

Εντελώς συνειδητά άργησα να γράψω αυτές τις μέρες το ο,τιδήποτε για τα γεγονότα ανοιχτά του Ισραήλ. Ο βασικός λόγος ήταν ότι περισσότερο θα έβριζα παρά θα επιχειρηματολογούσα, κάτι που δε νομίζω να προσέφερε πολλά πέρα από την έκφραση μιας οργής που είναι δεδομένη -θέλω να πιστεύω- για τους περισσότερους. Οι μέρες έχουν περάσει, αλλά η οργή δεν έχει καταλαγιάσει στο παραμικρό...
Με την κίνηση "Ένα καράβι για τη Γάζα" είχαμε ασχοληθεί ήδη από το Πάσχα, στο κείμενο "Οι Ναζωραίοι του τώρα". Δε νομίζω κανείς να μπορούσε να φανταστεί ότι η κατάληξη θα ήταν τόσο τραγική.
Από κει και πέρα, είναι ανώφελο να επαναλάβω αυτονόητα πράγματα, δηλαδή ότι είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας το να ξεφορτώνεις κομάντο να θερίσουν κόσμο σε διεθνή ύδατα.
Οι μοναδικοί που δεν το παραδέχονται προσπαθώντας να κάνουν το άσπρο μαύρο είναι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι. Εκείνο όμως που πιστεύω πως έχει μεγάλη αξία στο διαρκές έγκλημα της Παλαιστίνης, είναι ότι το Ισραήλ δε θα μπορούσε να κάνει όλα αυτά τα τερατουργήματα εάν δεν είχε την πλήρη κάλυψη ισχυρότατων παραγόντων της διεθνούς πολιτικής.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται -δικαίως- στο στόχαστρο αφού δίνουν σε στρατιωτική βοήθεια μεγαλύτερο ποσό για το Ισραήλ από ότι σε όλη την αφρικανική ήπειρο.
Όμως πέρα από την δεδομένη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μήπως ξεχνάμε ή θέλουμε να ξεχάσουμε την βαθύτατα υποκριτική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών που την απαρτίζουν;
Προσωπικά με αηδιάζουν ακόμη περισσότερο από την ξεκάθαρη υποστήριξη του αμερικανικού παράγοντα, οι ανακοινώσεις "ίσων αποστάσεων" των Ευρωπαίων, που εξισώνουν σχεδόν πάντα το θύμα με τον θύτη και κάνουν "εκκλήσεις" καθαρά για λαϊκή κατανάλωση.
Στην Κύπρο οι μάσκες έπεσαν για τα καλά, αφού η κυβέρνηση απέτρεψε τον απόπλου των πλοίων με κατεύθυνση τη Γάζα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στεφάνου αποκάλεσε σε επίσημη ανακοίνωσή του "όψιμους αγωνιστές" τους ακτιβιστές της πρωτοβουλίας. Το θέατρο του παραλόγου παίχτηκε την επόμενη μέρα της επίθεσης, όπου το κυβερνών κόμμα ΑΚΕΛ κάλεσε σε...πορεία στην Λευκωσία για συμπαράσταση στην...Παλαιστίνη!
Την συμπαράσταση που μόλις δύο μέρες πριν είχε αρνηθεί με χειροπιαστό τρόπο, τώρα την "προσέφερε" με μία ακόμη εθιμοτυπική πορεία, χιλιόμετρα μακρυά από το επίκεντρο του προβλήματος, που δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να συσπειρώσει το κομματικό μαντρί.
Στην Ελλάδα, το φονικό δίδυμο Παπανδρέου-Δρούτσα προσπαθούσε μέχρι τις 31 Μαϊου το απόγευμα να... ενημερωθεί. Όταν τελικά τα κατάφερε, μας μοίρασε μία ακόμη σελίδα στο συρτάρι των γενικόλογων δηλώσεων "καταδικάζουμε την βία από όπου και εάν προέρχεται", και μία δήλωση του κ. Βενιζέλου ότι "διακόπτονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδος-Ισραήλ" (αλλά όχι και η συνεργασία να φανταστούμε).
Παράλληλα, βγήκαν στη φόρα διάφοροι "experts" διεθνών σχέσεων, που παπαγάλιζαν δεξιά και αριστερά ότι "Η Τουρκία βρίσκεται σε ανοιχτή ρήξη με το Ισραήλ και δε μας συμφέρει να δίνουμε νερό στο μύλο της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας". Με τόσο χυδαίες τοποθετήσεις, ως ένοχη δε θα μπορούσε να παρουσιαστεί παρά η δική μας οργή, ή η σφεντόνα του Παλαιστινίου.

3 σχόλια:

  1. Φιλε Πλάνητα τα κράτη δεν είναι NGOs. Δεν έχουν συναισθήματα, ούτε και οργανώνουν διαδηλώσεις. Οι πολιτικές αποφάσεις που παίρνουν είναι ανάλογες του πολιτικού τους αναστήματος τζιαι όχι των θέλω των αθρώπων που τα ηγούνται. Η Κύπρος δεν σώννει να ανοίξει μέτωπο ΚΑΙ με το Ισραήλ. Είναι αδυναμία. Ναι. Αλλά τί κάμνεις άμα είσαι αδύνατος; Εσήκωνε η Κύπρος ακόμα μια γραμμή Χάιφα - Αμμόχωστος; Δεν μπορεί το κράτος να αγνοεί τον διεθνή νόμο που επικαλείται για να αποτρέψει την αναγνώριση του λιμανιού του Βαρωσιού. Από κει και πέρα, τα κόμματα, οι οργανώσεις, κάμνουν ότι τους περνά. Είναι συνεπές το Ακέλ να κάμει διαδήλωση όπως είναι συνεπές η κυβέρνηση να αποτρέψει τον απόπλουν από τα λιμάνια που ελέγχει ο νόμος της που υπάγεται στον διεθνή. Εγώ κρίνω θετικό το ότι το Ακέλ έκαμε διαδήλωση. Θα το έκρινα ασυνεπές αν ακολούθαν τυφλά την Κυβέρνηση. Εγώ ποτέ μου δεν αρώτησα τον πατέρα μου για να πάω σε επικίνδυνη διαδήλωση. Το κράτος λέει και κάνει αυτά που του επιτρέπει ο νόμος.

    Ο Στεφάνου ίσως να σκεφτόταν τον δημοσιογράφο της Χαραυγής Παναγιώτη Πασχάλη που εσάπισε μες τες φυλακές του Ισραήλ όταν εμίλαν για όψιμους αγωνιστές. Αρώτα να μάθεις. Επίσεις ξέρω κόσμο του Ακέλ που έπιασε ρίσκα για τη ζωή του τζιαι επήε τζιαι διαδήλωσε στην Ιερουσαλήμ όταν δεν ήταν της μόδας τα πλοιαράκια της ειρήνης. Ίσως να επήε τζιαι κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είναι επίσεις γνωστόν ότι οι κομμουνιστές διαχωρίζουν την υποστήριξην τους προς τους Παλαιστινίους τζιαι προς το Χαμάς. Αυτόν που έπαθεν η ριζοσπαστική αριστερά στο Ιράν την έμαθε να προσέχει τους Ισλαμιστές.

    Νομίζω ότι τα πράματα είναι λλίο πιό σύθνετα που την απογοήτευση από μιαν αναμενόμενη απόφαση μιας αστικής κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε και συνάρρωστε Aceras,
    με την λογική "τι να κάνεις άμα είσαι αδύνατος" οι Παλαιστίνιοι έπρεπε να έχουν σταματήσει τον αγώνα εδώ και πολλές δεκαετίες, να δεχτούν αδιαμαρτύρητα την ισραηλινή κατοχή (η οποία de facto αναγνωρίζεται από όλη σχεδόν τη Γη), και να ασχολούνται με άλλα πράγματα.

    Η ιστορία δε γράφεται με συμβιβασμούς των αδυνάτων. Γράφεται με ανυπακοή στην αναίδεια των ισχυρών.

    Τιμή κατ'εμέ είναι να κάνεις πορεία όταν οι πράξεις σου συμβαδίζουν με τη θεωρία σου.

    Μου κάνει εντύπωση που διαχωρίζεις τη στάση του ΑΚΕΛ από τη στάση της κυβέρνησης. Αλήθεια, κυβέρνηση ποιός είναι;

    Δεν είχα καμία αυταπάτη πριν αναλάβει ο Χριστόφιας την προεδρία αυτής της χώρας. Δε περίμενα να κάνει την Κύπρο Κούβα ούτε Βενεζουέλα. Αλλά τα τελευταία δείγματα έχουν ρίξει τόσο πολύ τη μάσκα έστω και της όποιας προοδευτικής αντίληψης.

    Επίσης για τις NGO's επίτρεψέ μου να έχω χειρότερη άποψη από ότι για τα κράτη. Για τον απλούστατο λόγο ότι έχω δουλέψει σε NGO και αν περιμένουμε από αυτές να μας ευαισθητοποιήσουν, ζήτω που καήκαμε. Αλλά αυτό είναι θέμα μίας άλλης συζήτησης, και καλό θα είναι να μην τις τσουβαλιάσω έτσι πρόχειρα.

    Χαρακτηριστικότερο δείγμα αυτού που γράφω για πλήρη ενσωμάτωση της κυπριακής καθεστωτικής αριστεράς στο σύστημα (τοπικό και διεθνές) είναι οι εκκλήσεις του Χριστόφια στον Πάπα να προσευχηθεί για το καλό της Κύπρου. Ήμαρτον.

    Και τα γράφει αυτά όχι ένας απομακρυσμένος "καλαμαράς" ο οποίος διαβάζει τις εφημερίδες και διαμορφώνει άποψη, αλλά ως ένας άνθρωπος που έχει ζήσει την κυπριακή καθημερινότητα τα τελευταία 8 χρόνια.

    Αυτά που κατέθεσες για τον κόσμο της βάσης του ΑΚΕΛ, είναι αναμφισβήτητα. Έχω γνωρίσει και γω τέτοιο κόσμο, όπως ύπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν αυτούς στη βάση του ΠΑΣΟΚ, όπως υπάρχουν και στους Άγγλους εργατικούς. Αναρωτήθηκες όμως ποτέ αυτοί οι ξεχωριστοί και μαχητικοί άνθρωποι, γιατί δε βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας και μας "εκπροσωπούν" άλλοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. as poume kai kana-astiaki...

    Στολίσκος με «οργισμένους» Ισραηλινούς, που θα ζητούν να σταματήσει η τουρκική κατοχή στην βόρεια Κύπρο και να επανενωθεί το νησί υπό την κυπριακή κυβέρνηση, πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα από το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post.

    Με την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ να κορυφώνεται, ειδικότερα μετά τη γνωστοποίηση ότι οι 9 νεκροί ακτιβιστές του «Στόλου της «Ελευθερίας» είναι Τούρκοι, οι ομάδα των «οργισμένων Ισραηλινών», όπως αναφέρει η εφημερίδα, επιθυμεί να δώσει τη δική της απάντηση στην Τουρκία στην προσπάθεια της περασμένης εβδομάδας να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας.

    Στην ομάδα συμμετέχει ο Alex Goldfarb, πρώην βουλευτής των κομμάτων Tzomet και Yiud, τη δεκαετία του ‘90, καθώς και ο ακτιβιστής του κόμματος Meretz, Pinhas Har-Zahav. Η κίνηση πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από πλούσιο Ισραηλινό, το όνομα του οποίου παραμένει άγνωστο.

    Στο μεταξύ, η αντίδραση εξακολουθεί να είναι έντονη και στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ τόνισε χθες ότι το Ισραήλ διέπραξε ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα της ιστορίας του, το μέγεθος του οποίου θα καταλάβει καλύτερα στο μέλλον. Η Τουρκία, που δεν πρόκειται να συγχωρήσει με κανένα τρόπο αυτή την πράξη, με ψυχραιμία θα πράξει τα δέοντα και προειδοποιώντας τον αμερικανικό παράγοντα να προβεί στη σωστή αξιολόγηση του γεγονότος, συνέχισε.

    Αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τους τραυματίες ακτιβιστές που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Άγκυρας, κατήγγειλε για άλλη μια φορά την πολιτική άσκησης βίας του Ισραήλ και την παράνομη ενέργεια που σημειώθηκε στα διεθνή ύδατα. «Η Τουρκία ούτε παραβλέπει ούτε υποκύπτει» προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα για το θέμα αυτό έχει πολλά ακόμη να κάνει.

    Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας του Λιβάνου, ο Ερντογάν σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τουρκική ομάδα που θα μεταφέρει με πλοίο ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, συνοδεία πολεμικού σκάφους. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν ενημερωθεί σχετικά από τον Τούρκο πρωθυπουργό του ζητούν να καθυστερήσει τα σχέδιά του.

    http://tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%AF

    Soutsos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ