28.11.10

To FBI απέτρεψε "βομβιστική επίθεση" που το ίδιο είχε στήσει!

Την ελεγχόμενη χρήση του φαινομένου της "τρομοκρατίας" ήρθε να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά η περίπτωση του 19χρονου Αμερικανού με καταγωγή από τη Σομαλία Mohamed Osman Mohamud. 
Με αφορμή κάποια e-mail (είπατε τίποτε για το απόρρητο της αλληλογραφίας;) τα οποία είχε στείλει στο Πακιστάν, το FBI τον εντόπισε και με μία επιχείρηση-παγίδα άρχισε να τον προσεγγίζει. 
Υπό κάλυψη πράκτορες οργάνωσαν το "τρομοκρατικό χτύπημα" και έψαχναν το "πρόθυμο χέρι" που θα έπαιζε τον ρόλο του ποντικού στη φάκα.  Έτσι συννενοήθηκαν με τον Mohamud να "χτυπήσουν" στην παρουσίαση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου του Πόρτλαντ, μία κοινωνική εκδήλωση που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου στην "Pioneer Square". O νέος υποτίθεται πως θα πάρκαρε ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγάκι στην πλατεία, και θα χρησιμοποιούσε ένα κινητό τηλέφωνο ως πυροκροτητή. 
Τίποτε από τα παραπάνω όμως δεν ήταν πραγματικό: εκρηκτικά δεν υπήρχαν, οι "οργανωτές-τρομοκράτες" ήταν το ίδιο το FBI και ο επίδοξος... βομβιστής βρέθηκε σε λίγα λεπτά πίσω από τα σίδερα.
Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο τα Μ.Μ.Ε. των ΗΠΑ κάλυψαν το θέμα. Ο 19χρονος παρουσιάστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ ως... παρακλάδι της Αλ Κάιντα, και η δράση του FBI ως "χτύπημα κατά της τρομοκρατίας".
Το katunews του Πόρτλαντ εμφανίζει "σοκαρισμένους" τους κατοίκους της περιοχής μετά την "αποκάλυψη" της ενέργειας, ενώ στα δεκάδες σχόλια που ακολουθούν το άρθρο, εκφράζεται από πολύ κόσμο η "αναγκαιότητα των συστημάτων ανίχνευσης", η "σκιαγράφηση προφίλ" για τους πολίτες, αλλά και εξαπολύεται ισλαμοφοβική ρητορική του στιλ "δεν είναι όλοι οι Ισλαμιστές τρομοκράτες, αλλά οι περισσότεροι τρομοκράτες είναι ισλαμιστές". Αυτοί που δηλώνουν απρόθυμοι να εκχωρήσουν τις ελευθερίες τους με το πρόσχημα της αντιτρομοκρατικής δράσης, είναι ελάχιστοι. 
Εξίσου "σοβαρή" είναι η αντιμετώπιση από δίκτυα όπως το CNN, που επικεντρώνεται στο ότι ο Mohamud είχε γράψει άρθρα για... γυμναστική σε αγγλόφωνο ισλαμικό περιοδικό. Στα ίδια χνάρια και το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.
Όσο για τα ελλαδικά δίκτυα ενημέρωσης, τα οποία καταφεύγουν συχνά σε μία μέθοδο "copy paste" για την παρουσίαση του διεθνούς ρεπορτάζ, μετέδωσαν αφιλτράριστη την είδηση, χωρίς να αναφερθούν στην μεθόδευση του FBI που ουσιαστικά συνέλαβε αυτό που δημιούργησε από μόνο του.
Το newsday, λοιπόν, μας λέει ότι "απετράπη τρομοκρατική επίθεση στο Πόρτλαντ", το newsit (του γνωστού για την "ευαισθησία" σε θέματα τρομοκρατίας Ευαγγελάτου) αναφέρει "To FBI ξεγέλασε επίδοξο βομβιστή αυτοκτονίας!"
Όμως την πιο απολαυστική παρουσίαση του γεγονότος μας χάρισε το εθνικιστικό "hellenic revenge":
"ΣΟΜΑΛΟΣ ΙΣΛΑΜΟΝΑΖΙ (ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΕΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΟΡΕΓΚΟΝ ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ ΑΛΑΧ ΑΚΜΠΑΡ!" 
Πέρα από το γκροτέσκο της περιγραφής και την προσθήκη άσχετων χαρακτηρισμών, είναι ενδεικτική η  ευκολία με την οποία ο συγκεκριμένος χώρος καταπίνει αμάσητη την προπαγάνδα του FBI:
"Ένας ειδικός πράκτορας του FBI λέει ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Ο Σομαλός ήταν αποφασισμένος να φέρει το σχέδιο του εις πέρας και μιλάμε για μεγάλης κλίμακας επίθεση. Ο ειδικός πράκτορας ισχυρίζεται πως ο Σομαλός σχεδίαζε την επίθεση επί μήνες. Από τα 15 σχεδίαζε την επίθεση όπως ομολόγησε και ήθελε να κάνει την χριστουγεννιάτικη γιορτή και όλον τον κόσμο στην τελετή πυροτέχνημα. Μάλιστα είπε πως θα ήταν ένα πολύ μεγαλοπρεπές θέαμα."
Εάν αναρωτιέστε ποιά είναι η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο 19χρονος, είναι "χρήση όπλου μαζικής καταστροφής" και αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης και χρηματικού προστίμου 250.000 δολαρίων.

7 σχόλια:

  1. ακόμα και το Ανώτατο δικαστήριο της κύπρου μας κάνοντας αναφορά και σε αμερικανικές αποφάσεις αλλά και σε καναδικές

    θεωρεί ότι η παγίδευση από την αστυνομία κάποιου προσώπου
    δηλαδή η πρόκληση του να διαπράξει μια αξιόποινη πράξη είναι τουλάχιστον μετριαστικός παράγοντας

    και αποτελεί υπεράσπιση
    μάλιστα σε αυτή την απόφαση που αφορά την παγίδευση των άθλιων μπάτσων σε υπόθεση "ναρκωτικών" κάνναβις τον αθώωσε

    http://www.cylaw.org/clr/1995/1995_2_279.pdf

    σε μια άλλη υπόθεση σε σχεση με την παγίδευση και πάλι απο τους μπάτσους
    αναφέρθηκε και στην παράνομη παρακολούθηση του εκγληματία που έφτιαξαν αυτοί

    αφού παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του και τον ηχογραφούσαν

    και πάλι στο μακρινό΄1992
    http://www.cylaw.org/clr/1992/1992_2_147.pdf

    το ανώτατο καυστηρίασε αυτές τις πράξεις κανοντας αναφορά και σε αποφάσεις του ΕΔΑΔ

    και μια πολύ σημαντική απόφαση για την παγίδευση από τους άθλιους μπάτσους

    που οδήγεισε σε αθώωση εμπόρου ναρκωτικών που δημιούργησαν οι ίδιοι μπάτσοι
    http://www.cylaw.org/cgi-bin/open.pl?file=apofaseis/aad/meros_2/2002/2-200206-6918-1919.htm&qstring=%F0%E1%E3%E9%E4%E5%F5%F3%E7%20AND%20%E1%F0%EF%20AND%20%E1%F3%F4%F5%ED%EF%EC%E9%E1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θυμουμαι σε μιαν εκπομπη του τριανταφυλλοπουλου που επαρουσιασε ζωντανα στην εκπομπη του αμερικανο καθηγητη πανεπιστημιου (με πλουσιο βιογραφικο ) και ελάλεν με σθένος και με ισχυρότατες ενδείξεις, οτι τους διδυμους πυργους ερίψαν τους οι ιδιοι οι αμερικανοί.

    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα Αντρέα μου, υπάρχει ολόκληρη ταινία, το 9/11 του Μουρ, που αποκαλύπτει την σκευωρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. osr, μου αρέσει που μιλάς με ντοκουμέντα :)

    Για την υπόθεση των κυπριακών και των ελλαδικών δικαστηρίων (έχουν διαφορετικά νομικά συστήματα βέβαια αλλά κοινό παραλογισμό), ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτές που ανέφερες, θα μπορούσαμε να γράψουμε όχι άρθρο, αλλά διατριβή.

    Ανδρέα και νέε ελληνοκύπριε, όντως έχουν γυριστεί ντοκιμαντέρ με πιο διάσημο το 9/11.
    Υπάρχει και ένωση ακαδημαϊκών για την αναζήτηση της αλήθειας σχετικά με τα γεγονότα εκείνα:
    http://911scholars.org/

    Η Κατερίνα Γώγου κάποτε έγραψε τους παρακάτω σοφούς στίχους:

    Οι τράπεζες γεννάνε τους «ληστές».
    Οι φυλακές τους «τρομοκράτες»
    Η μοναξιά τους «απροσάρμοστους».
    Το προϊόν την «ανάγκη»
    Τα σύνορα τους στρατούς
    Όλα η ιδιοχτησία.
    Βία γεννάει η Βία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. as elpisoume oti to wikileaks tha fkalei skeuories sti fora
    esi pou emathes gia tountin stimeni ipothesi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά σου Ασπρόμαυρο!
    Η υπόθεση βγήκε από την αρχή έτσι προς τα έξω, και εκεί είναι το εξοργιστικό. Δεν είναι ότι προσπάθησαν να το περάσουν ως προσωπική ενέργεια του Mohamud, και κάποιος τους ξεσκέπασε. Το δημοσιοποίησαν σε στιλ: "αφού ήταν πρόθυμος να πάρει τον "πυροκροτητή" που του δώσαμε, είναι τρομοκράτης".
    Ελάχιστοι εξέτασαν την πτυχή ότι το ίδιο το FBI ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥ.

    Όσο για την περίπτωση του wikileaks, δεν έχω διαμορφώσει ακόμη άποψη.
    Έχει γίνει ένα από τα πιο καυτά ονόματα του διαδικτύου, και ακούγεται πως έχει συγκεντρώσει χαοτικό αριθμό απορρήτων εγγράφων.
    Ένα καλό ερώτημα είναι πως στο καλό έχει καταφέρει ένας χάκερ να μαζέψει όλα αυτά τα χαρτιά και να τα δημοσιεύει ανενόχλητος με τα πλήρη στοιχεία του χωρίς οι θιγόμενες κυβερνήσεις και υπηρεσίες να του έχουν φυτέψει κάποια σφαίρα στο κεφάλι. Δε γνωρίζω. Είναι θέμα περίπλοκο και διεθνές και δε θέλω να αερολογώ.

    Πάντως σε μία επίσκεψη που έκανα στην ιστοσελίδα μου φάνηκε ένας λαβύρινθος, δηλαδή δεν έχει το υλικό και πολύ καλά ταξινομημένο, και τα έγγραφα έχουν την υπηρεσιακή τους μορφή (με πολλές άχρηστες σε μας κοινοτοπίες και λεπτομέρειες) έτσι που δεν έβγαλα κάποια άκρη. Πάντως ότι έχει γίνει ένας σάλος για τα έγγραφα αυτά είναι γεγονός. Nα δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φίλε πλάνητα πάντα με ντοκουμέντα ;) διατριβή ολόκληρη θα μπορούσαμε να γράψουμε!!!!!!

    κορυφαία η Γώγου!!!

    όσον αφορά τα όσα λέει ο φίλος ασπρόμαυρος θα συμφωνήσω μαζί σου και είμαι αρκετά επιφυλακτικός για το πως εξασφαλίστικαν όλα αυτά και τον σκοπό τον οποίο εξυπηρετούν

    φυσικά ποτέ δεν ξέρεις... όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος

    οπότε οψομεθα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ