-->

7.7.14

Η αργκό του γηπέδου (β'μέρος)

Επιδιώκοντας να μεγαλώσω τον μικρό κατάλογο που συνέταξα με τις εκφράσεις της αργκό των ελληνικών γηπέδων, συνεχίζω την καταγραφή:Ντουζένια

Αυτή η έκφραση πέρασε στην αργκό του ποδοσφαίρου από την λαϊκή γλώσσα, αφού χρησιμοποιούνταν ήδη για να εκφράσει την ακμή ενός ανθρώπου. Προέρχεται από το τουρκικό düzen που σημαίνει "αρμονία". Η λέξη συνδέθηκε μέσω του ρεμπέτικου με το κούρδισμα.  Στη μπάλα δηλώνει την καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία.

"Τον θυμάμαι αυτόν τον σέντερ φορ στα μέσα της δεκαετίας του 90', που ήταν στα ντουζένια του"

Φοράει δύο αριστερά παπούτσια

Ο αμπντάλης παίκτης, ο αδέξιος στις σέντρες και τις πάσες του, χαρακτηρίζεται συχνά από αυτή την εύστοχη έκφραση.

Βούτυρο στα χέρια

Αυτή η φράση προορίζεται για τους τερματοφύλακες, οι οποίοι φαίνεται αρχικά πως μπλοκάρουν τη μπάλα, αλλά τελικά χάνουν τον έλεγχό της με ολέθρια -για την ομάδα τους- αποτελέσματα.

"Ρε τι έξοδος είναι αυτή; Βούτυρο στα χέρια έχεις;"

Έξοδος του Μεσολογγίου

Κι αυτό για τους τερματοφύλακες. Συνήθως σε εκτέλεση κόρνερ όπου υπάρχει γέμισμα προς την περιοχή τους, οι γκολκίπερ πρέπει να πραγματοποιήσουν έξοδο από την εστία τους και άλμα πάνω από έναν όμιλο συμπαικτών και αντιπάλων, έτσι ώστε να μπλοκάρουν ή να διώξουν τη μπάλα σε ασφαλέστερο σημείο. Όταν αυτό αποτυγχάνει, η εστία βρίσκεται πίσω τους αφύλακτη.

"Χάναμε που χάναμε 2-0, μας κάνει και το τέρμα την έξοδο του Μεσολογγίου, φάγαμε και το τρίτο"

Ντακότα

Το παλιό δικινητήριο αεροσκάφος έκανε τον ιστορικό του κύκλο, και ως πολεμικό μεταγωγικό ανήκει πλέον στην κατηγορία της αντίκας.
Περιφρονητικά χρησιμοποιείται για τους παίκτες χαμηλής ταχύτητας, που εκνευρίζουν με το υπερβολικά αργό παιχνίδι τους.

"Αυτό το αριστερό χαφ πάλι.. Τι ντακότα είναι αυτή ρε αδερφέ; Είκοσι λεπτά για να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή!"

Ξεκινάει ξυρισμένος και έχει βγάλει μούσια

Και αυτή πολύ εύγλωττη ατάκα για τον αργό ποδοσφαιριστή που έχει βγάλει χοντρό γέλιο σε ποδοσφαιρικές συζητήσεις.

"Μη μου μιλάς γι'αυτόν σε παρακαλώ. Αυτός ξεκινάει από την περιοχή μας ξυρισμένος και μέχρι να φτάσει στην απέναντι έχει βγάλει μούσια!"

Άστο, πάω εγώ!

Γίνεται μία σέντρα ή μία προωθημένη μπαλιά. Όμως είναι τόσο δυνατή, που δεν υπάρχει περίπτωση ο επιτιθέμενος να την προλάβει. Εκεί πετάγεται το σπίρτο από την εξέδρα και φωνάζει στον αλαφιασμένο παίκτη που την κυνηγάει μάταια "Άστο, πάω εγώ!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ