25.4.08

Η βία στα γήπεδα και η ρύθμιση θεμάτων αθλητισμού από την κυβέρνηση

Το 2006, η κυβέρνηση με μπροστάρη τον αρμόδιο υφυπουργό αθλητισμού κύριο Ορφανό, κατέθεσε νόμο ο οποίος είχε, υποτίθεται, την πρόθεση να καταπολεμήσει τα φαινόμενα βίας στα ελληνικά γήπεδα. Έβγαιναν, λοιπόν, στην δημοσιότητα τότε τα εξής:

(πηγή: http://www.contra.gr/Soccer/Hellas/135175.html )

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, παραχώρησε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με θέμα τη βία στα γήπεδα.
Ο κ Ορφανός τόνισε ότι η εποχή της ανοχής πέρασε και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το Νόμο. Επισήμανε, πώς έχει επίγνωση ότι αυτή η χώρα, στον τομέα αυτό, έχει μακρύ δρόμο μπροστά της. Ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει στο εσωτερικό της αστυνομίας ειδικά τμήματα για τον έλεγχο της δράσης των χούλιγκαν, ειδικά κατά ομάδες. Και πρόσθεσε:

"Έτσι έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα, κυρίως για την αναγνώριση των ταραξιών. Προτιθέμεθα να γενικεύσουμε την αρχή του ατομικού ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την παρακολούθηση μέσω βίντεο των 22 κυριότερων γηπέδων της χώρας.

Χάρη στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, καθένας θα έχει τη θέση του μέσα στο γήπεδο. Θα γνωρίζουμε ποιος ήταν πού ήταν και πότε. Ο οπαδός δε θα αποτελεί πλέον μέρος της μάζας, δε θα είναι πια ανώνυμος.

Με τη σύμφωνη απόφαση της ελληνικής αρχής προστασίας δεδομένων, η Κυβέρνηση κατάφερε επίσης να μπορέσει να κάνει μια καταγραφή των ομίλων των οπαδών και των μελών τους και να δημιουργήσει ένα αρχείο «οπαδών υψηλού κινδύνου».

Τέλος, στο δικαστικό επίπεδο, οι αρχές πέρασαν πέρυσι το καλοκαίρι ένα νόμο που απαγορεύει την αναστολή των επιβεβλημένων ποινών σε ταραξίες, έχοντας περάσει την προηγούμενη χρονιά ένα κείμενο, που απαγόρευε στους χούλιγκαν να εξαγοράσουν την ποινή τους. Τέλος, πρέπει, να εκπαιδεύσουμε τους αστυνομικούς στην τήρηση της τάξης".

Στην ουσία, έχουμε να κάνουμε με την κατάργηση του εξαγοράσιμου της ποινής, αλλά και της αναστολής σε οποιοδήποτε αδίκημα έχει να κάνει με τον χώρο των γηπέδων, παράλληλα με το εντατικό φακέλωμα όλων των συνδεσμιτών και μή, που ακολουθούν κάποια ποδοσφαιρική ομάδα. Μέσα στα χρόνια αυτά, πολλοί φίλαθλοι έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί άδικα, συχνά για εντελώς ασήμαντες πράξεις που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ, όπως κατοχή πυρσών! (δηλαδή σαν αυτούς που πλημμυρίζουν κάθε καρναβάλι και δείχνουμε στην τηλεόραση με χαρά, ή σαν αυτούς που κάνουν την νύχτα μέρα κάθε προεκλογική περίοδο), ή απλή παρουσία σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από την τέλεση επεισοδίων.
Στο φετινό παιχνίδι ΞΑΝΘΗΣ-ΠΑΟΚ, και ενώ είχαν δημιουργηθεί επεισόδια μεταξύ των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας και της αστυνομίας, είχαμε το εξής τραγελαφικό: νεαρός παοκτσής, έχοντας χάσει το πορτοφόλι του στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της Ξάνθης, πήγε στο Α.Τ. για να ρωτήσει μήπως αυτό έχει βρεθεί. Και αφού η απάντηση ήταν καταφάτική..... συνελήφθη για τα επεισόδια της προηγούμενης μέρας! Με το δικαιολογητικό ότι αφου βρισκόταν κοντά στα επεισόδια, είχε άμεσο ρόλο στην τέλεσή τους.

To 2008, o άτυχος Ν. Κουνταρδάς καταδικάστικε με ποινή φυλάκισης 15 μηνών γιατί ανάρτησε σε ποδοσφαιρικό αγώνα το πανώ που έγραφε «Πόλεμος ενάντια στο νέο α(θ)λητικό νόμο». Το σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν ότι με τη χρήση της λέξης "Πόλεμος ενάντια..." στον νέο αθλητικό νόμο, τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει α(θ)λητικό, υπήρξε σαφής πρόκληση σε απείθεια με τη μεγαλύτερη μάλιστα δημοσιότητα». (Όλε! Όλε! Όλε!)

Επειδή αναφέρθηκε ότι τα μέτρα αυτά βασίζονται στο αγγλικό μοντέλο, ας πούμε και δυο λόγια για το τι κατάφερε τελικά το μοντέλο αυτό στην χώρα εφαρμογής του: απλά μετέφερε την βία από τα γήπεδα στους δρόμους, για να προστατευτεί το "ποδοσφαιρικό προϊόν". Τα ίδια αποτελέσματα αρχίσαμε να τα βλέπουμε και
στη χώρα μας

Ο νόμος Ορφανού, ο οποίος τροποποιήθηκε στην συνέχεια από τον κ.
Ιωαννίδη, έχει χωρίσει το δίκαιο σε δύο κατηγορίες: στο δίκαιο του πολίτη και στο δίκαιο του οπαδού. Ο δεύτερος δεν έχει δικαίωμα στα γνωστά και κατοχυρωμένα νομικά μέσα, που είναι η εξαγορά της ποινής και η αναστολή. Αυτό έδωσε στους Έλληνες δικαστές την ευκαιρία να βγάλουν όλο το κόμπλεξ τους επάνω σε μία κοινωνική μειονότητα (και αφού έχει λιβανιστεί όλη η κοινή γνώμη ότι για όλα φταίνε οι οπαδοί), έτσι ώστε με αφορμή αστείες πράξεις να καταστρέφουν ζωές με εξοντωτικές φυλακίσεις. Παραθέτω την απόδειξη για όσα είπα παραπάνω περί δύο μέτρων και δύο σταθμών: Πάμε να διαβάσουμε εφημερίδες από τα "παλιά";

(πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)

http://www.hri.org/cgi-bin/brief?/news/grpapers/typos/2004/04-08-17.typos.html

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "κανονικά αν λειτουργούσε σωστά το κράτος στον τόπο όταν η -σιδηρά- κυρία (!!!) Γιάννα Αγγελοπούλου ΕΒΑΛΕ ΦΩΤΙΑ στο δάσος της Φιλοθέης και κόντεψε να το κάψει ολόκληρο , θα έπρεπε να ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ επιτόπου όπως λέει ο νόμος ο οποίος εδώ και χρόνια τώρα εφαρμόζεται με μεγάλη αυστηρότητα για όλους τους εμπρηστές, μικρούς και μεγάλους και να είχε οδηγηθεί στο αυτόφωρο".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι " μαζί με το Αττικό Άλσος η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Γιάννα Αγγελοπούλου "πυρπόλησε" το Σάββατο το βράδυ και το κράτος δικαίου, εμφανιζόμενη κατ΄ουσία να βρίσκεται υπεράνω νόμων. Γενική είναι η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι το ζεύγος Αγγελοπούλου αντιμετωπίστηκε με δύο μέτρα και σταθμά σε σχέση με κάθε άλλον Έλληνα πολίτη".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από το άμεσο πρωθυπουργικό περιβάλλον ομιλούν για ένα Καραμανλή μένεα πνέοντα. Δεν είναι διατεθειμένος , έλεγαν, να ανέχεται τις κάθε είδους αλαζονικές ιδιοτροπίες της κυρίας 2004. Δεν θα την αφήσω να παίξει μπιλιάρδο στην πλάτη μου, ούτε στην πλάτη της κυβέρνησης.


Την ίδια στιγμή, κάπου αλλού στο γαλατικό χωριό:

(το παραπάνω θέμα δεν έπαιξε στην ελληνική τηλεόραση, που ήταν απασχολημένη με σοβαρότερα ζητήματα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ