14.2.10

Όψεις της σύγχρονης κυπριακής εναλλακτικής μουσικής σκηνής

  H Κύπρος είχε ανέκαθεν μία καλή μουσική παράδοση, αφού πολλοί τραγουδιστές/συνθέτες/στιχουργοί που συμμετέχουν ενεργά στη σκηνή της Ελλάδας έχουν κυπριακή καταγωγή. 
Εκτός όμως από αυτούς που άφησαν το νησί για να κάνουν μία καριέρα στην Ελλάδα, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι ζουν και δημιουργούν στον τόπο που γεννήθηκαν. Και επειδή μουσική της Κύπρου δε σημαίνει μόνο Χατζηγιάννης και Άννα Βίσση, οι άνθρωποι αυτοί χωρίς να αποκτήσουν ευρεία δημοσιότητα σε περιοδικά και εφημερίδες, έχουν το δικό τους μικρό αλλά αφοσιωμένο κοινό, έχουν δημιουργήσει το ύφος που θέλουν ύστερα από προσωπική αναζήτηση, και έχουν μάθει να επιβιώνουν καλλιτεχνικά μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν (έλλειψη ποικιλίας δισκογραφικών εταιριών, δυσκολία διανομής δίσκων κ.α.).
 Το ίντερνετ έχει βοηθήσει ως ένα βαθμό τη μουσική αυτή να ακουστεί παραπέρα, κάτι που ήταν σχεδόν αδιανόητο πριν μερικά χρόνια. 
 Πάμε λοιπόν: 

ΤΡΙΟ ΤΕΚΚΕ 

Οι ΤΡΙΟ ΤΕΚΚΕ είναι το καμάρι της κυπριακής εναλλακτικής μουσικής. Ζουν μεταξύ Κύπρου και Λονδίνου, και έχουν ένα ιδιαίτερο ήχο που συνιστά ένα είδος από μόνος του: Ρεγγέτικα. Δηλαδή ευρηματικότατη μείξη ρεμπέτικου με ρέγγε. Υπάρχουν βέβαια και πολλά jazz στοιχεία,  τα οποία προσδίδει κυρίως το ευφάνταστο παίξιμο του Αγγλο-χιλιανού Colin Somervell στο μπάσο.
Έχουν παίξει σε αρκετά στέκια σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, και βέβαια στο δρόμο, ενώ για τον δίσκο τους έχουν βρει έναν ωραίο τρόπο διανομής, αφού μπορείς να το βρεις σε αρκετά μαγαζιά της Λευκωσίας έναντι του ποσού των 10 ευρώ εάν θυμάμαι καλά. Τον δίσκο έχω δει σε καφενεία, μικρά εμπορικά μαγαζιά και αλλού. Είναι μία πολύ ωραία μέθοδος για να ξεπεραστεί το εμπόδιο των πολύ λίγων δισκοπωλείων στην Κύπρο, όπου ούτως ή άλλως ένας καλός δίσκος θα χαθεί ανάμεσα σε τόνους εμπορικών τραγουδιών που έχουν την προώθηση των πολυεθνικών εταιριών. 

Δείτε-ακούστε:

1. "Πέντε μάγκες στον Περαία" μία πολύ δυνατή διασκευή στο γνωστό τραγούδι του Γιοβάν Τσαούς:
http://www.youtube.com/watch?v=fulZs38tAs8
2. Η επίσημη σελίδα του συγκροτήματος στο myspace: http://www.myspace.com/triotekke

ΚΡΟΚΕΣ

Οι Κρόκες παίζουν ελληνόφωνο εναλλακτικό ροκ  από το 1991 οπότε και ονομάζονταν "Φυγάδες". Αλλάζουν όνομα το 98 και έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην Κύπρο 3 δίσκους. 
Η μουσική τους θυμίζει κάτι από τις ένδοξες μέρες της ελληνικής ροκ (Τρύπες, Διάφανα Κρίνα), ενώ έχουν ένα πολύ δυναμικό κοινό που τους ακολουθεί όπου και αν παίζουν. 
Με ηλεκτρικό ήχο και άρτια στιχουργήματα, έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον αρκετών εντός αλλά και εκτός της συγκεκριμένης σκηνής.

Δείτε-ακούστε:
1.Δείτε τους live στη μουσική σκηνή "Εναλλάξ" στην Πύλη Αμμοχώστου (Λευκωσία), την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου.
2. Ακούστε το τραγούδι "το κακό παιδί":  http://www.youtube.com/watch?v=F5MXR0gXR0s
3. Δείτε την επίσημη ιστοσελίδα τους στο: http://www.krokes.com/


JOHNY AND THE LIARS

Το συγκρότημα "Johny and the Liars" είναι από τα καλύτερα στην Κύπρο ως προς την σκηνική παρουσία και τον συγχρονισμό μεταξύ των μελών του. 
Σχηματίστηκαν το 2004 και παίζουν κυρίως διασκευές αγγλόφωνων τραγουδιών σε μπαρ και μουσικές σκηνές της Λευκωσίας.
Τα live τους έχουν ένα δυνατό χαρακτήρα συντροφικότητας μεταξύ του συγκροτήματος και του κοινού. 

Δείτε-ακούστε:
1. video mix από ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος: http://www.youtube.com/watch?v=9naxeHX8z1s
2. Τη σελίδα της μπάντας στο myspace: http://www.myspace.com/jliars

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ