25.2.10

Πως εκβίασαν ολόκληρη την Κύπρο για να πουλήσουν ακριβά

  Η κυβέρνηση της Κύπρου ανακοίνωσε την απόφασή της να επιβάλλει πλαφόν (ανώτατη τιμή πώλησης) στα καύσιμα πριν λίγες ημέρες. Πρόκειται για ένα μέτρο παρέμβασης του κράτους για αποφυγή της κερδοσκοπίας, που συνήθως είναι μοχλός πίεσης, ένα φόβητρο για να κρατηθούν οι τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα, παρά μόνιμο μέτρο. 
 Οι άμεσα θιγόμενοι, δηλαδή εταιρίες προμήθειας πετρελαιοειδών και πρατηριούχοι, προχώρησαν σε κάτι καθόλου συνηθισμένο στη μεγαλόνησο, την ανακοίνωση απεργίας, η οποία μάλιστα δήλωσαν ότι θα ήταν "διαρκείας".
 Η κίνηση ήταν πραγματικό ματ. Πάτησαν την αχίλλειο πτέρνα του Κύπριου καταναλωτή: τον φόβο μήπως μείνει χωρίς βενζίνη. Χωρίς αυτοκίνητο.
  Σε μία χώρα που το δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς είναι σίγουρα το χειρότερο της Ευρώπης, ως αποκλειστικό μέσο μετακίνησης έχει επιβληθεί το Ι.Χ. (δεν υπάρχει μετρό, δεν υπάρχει τραμ, δεν υπάρχει επαρκές δίκτυο λεωφορείων σε ικανοποιητική συχνότητα δρομολογίων, και με πανάκριβα ταξί). 
  Οι δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών καναλιών δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αυτή την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, σπέρνοντας ένα πανικό στον οποίο η κοινή γνώμη είναι σχεδόν εθισμένη: "υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μείνετε χωρίς καύσιμα, να μην μπορείτε να εργαστείτε, να μην μπορείτε να μετακινηθείτε, να μην μπορείτε να αγοράσετε". Αποτέλεσμα; Οι ουρές στα πρατήρια την παραμονή της απεργίας ήταν μήκους χιλιομέτρων. Τα αφεντικά έπαιρναν τηλέφωνο τους εργαζομένους για να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ. Ο πατέρας έπαιρνε, εκτός από το δικό του αυτοκίνητο, και εκείνο της κόρης του για να μην μείνει το αυτοκίνητο του παιδιού "στη μέση του δρόμου". Μία ολόκληρη χώρα συμπεριφέρθηκε λες και την επόμενη το πρωί θα ξεσπούσε πόλεμος.
  Τι έγινε στην ουσία; Οι πρατηριούχοι πούλησαν, για την ακρίβεια ξεπούλησαν, στην ακριβή τιμή, ενώ παράλληλα εκβίασαν την κυβέρνηση ότι η οικονομική ζημιά από την απεργία θα ήταν μεγαλύτερη από την ζημιά που προκαλεί η κερδοσκοπία. 
  Οι πολίτες αγόρασαν ακριβά, γιατί τους δημιουργήθηκε ο φόβος ότι αύριο δε θα μπορούν να αγοράσουν.
  Κάτι που ήταν από την αρχή, ένα μεγάλο ψέμα, αν όχι ανέκδοτο.
Παραθέτω ενδεικτικά τμήμα του ρεπορτάζ σήμερα το πρωί: 
 Πως μπορεί να θεωρηθεί μία απεργία μαζική, πόσο μάλλον διαρκείας, όταν από την πρώτη στιγμή υπάρχουν τόσοι απεργοσπάστες που είναι πρόθυμοι να "εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές";
  Το όλο πανηγύρι τελείωσε σήμερα, με την άρση της "απεργίας διαρκείας" (που ούτως ή άλλως ποτέ δεν έγινε). Και το εξαπατημένο στρουμφοχωριό θα συνεχίσει την απρόσκοπτη πορεία του, ξαλαφρωμένο κατά μερικές χιλιάδες ευρώ. 
  Και, ασφαλώς, χωρίς ποτέ να αναρωτηθεί μήπως το περιβάλλον και η τσέπη του θα περνούσαν καλύτερα, εάν κάθε οικογένεια δεν είχε 3 και 4 αυτοκίνητα, αλλά ζητούσε ένα επαρκές δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς.

7 σχόλια:

  1. http://mpoufles.blogspot.com/2010/02/test-2.html

    Ελλάς-Κύπρος-κΈνωσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν είναι απεργοσπάστες

    τα πρατήρια που έμειναν ανοικτά ανήκουν στις εταιρίες πετρελαιοειδών

    την απεργία την έκαναν οι πρατηριούχοι

    η ουσία είναι ότι διαφαίνεται πεντακάθαρα ξεκάθαρα ότι η πολιτική είναι να προστατεύσουν μόνο τις εταιρίες

    αφού πλαφόν μπορεί να μπει βάσει νόμου μόνο στην λιανική τιμή, δηλαδή αυτή που πουλάνε στο παζάρι στην αγορά, και όχι στην χοντρική, δηλαδή αυτήν που πουλάνε οι εταιρίες στου πρατηριουχους

    επίσης φαίνεται και το πόσο αρνιά είμαστε όλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επεριπέξαν μας α;
    γιατί ένεφκηκε κανένας υπεύθυνος να μας προστατεύσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όσο περιμένεις από "υπεύθυνους" να σε προστατέψουν θα περιμένεις για πάντα

    όσο υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι οι υπεύθυνοι είναι εκεί για να προστατέψουν τους απλούς ανθρώπους τόσο θα συνεχίζεται η κοροιδία

    το σύστημα των "υπευθύνων"της "δημοκρατίας" υπάρχει για να προστατεύει τις εταιρείες και τα κέρδη τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. bravo kiri astinome beka.
    xiskapases to skandalo tu eona stin kipro.

    klassiko laikistiko arthro made in greece.
    poles asafies, psemata kai bla bla.
    i imimathia ine xiroteri apo tin amathia.
    e re pos katalaveste esis oi elladites.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σε όλους.

    @Idiot Mouflon, την διάβασα την δημοσίευσή σου και δεν θα μπορούσες να τα έχεις πει καλύτερα!

    @osr, το ρεπορτάζ γράφει αυτά: "Παρά την απεργία του Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών, που αριθμεί 280 μέλη, 49 συνολικά πρατήρια λειτουργούν κανονικά σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, εκ των οποίων 30 πρατήρια σε Λευκωσία και Λεμεσό ανήκουν σε εταιρείες."
    Οπότε η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Πάντως όπως και να το πάρουμε, απεργοσπάστες μεμονωμένοι πρατηριούχοι υπήρχαν, αφού έβγαιναν και στο φακό άτομα που "παραπονιούνταν" επειδή "δέχονταν πιέσεις" να τα κλείσουν.
    Όσο για τα υπόλοιπα που έγραψες osr, συμφωνώ και επαυξάνω. Η έλλειψη αυτοοργάνωσης έχει επιφέρει πολλά δεινά σε όλα τα επίπεδα, στο φοιτητικό κίνημα (φυτητικό α-κίνημα όπως το αποκαλείς και θα μπορούσα να το προσυπογράψω), τα εργασιακά αλλά και θέματα καθημερινών κοινωνικών τριβών.

    Και, δυστυχώς, Ρίτσα μου, οι υπεύθυνοι φαίνεται να είναι απασχολημένοι προστατεύοντας πρώτα τον εαυτό τους και την εικόνα τους προς τα έξω.

    Όσο για τον ανώνυμο εισβολέα της πλάκας;
    Απολογούμαι από τους υπόλοιπους επισκέπτες αυτού του ιστολογίου για την γλώσσα που μάλλον δεν είναι συνηθισμένοι να διαβάζουν, αλλά παραπάει με μερικά ανθρωπάκια.

    Πες μου τι από όλα αυτά αμφισβητείς.
    Τι από αυτά που διάβασες είναι ψέμα.
    Δε σου τα πήρανε οι εταιρίες και τα πρατήρια ξεπουλώντας στην ακριβή τιμή πριν μπει το πλαφόν;
    Δεν έληξε η απεργία "διαρκείας" μετά από δύο μέρες, και ενώ μάλιστα αρκετά πρατήρια ήταν σε λειτουργία κατά τη διάρκειά της;

    Ανώνυμε θρασύδειλε ρατσιστή, κρύβεσαι πίσω από τον κομπλεξισμό σου για τους ελλαδίτες, από την ασάφεια για την οποία με κατηγορείς.

    Πουθενά σ'αυτό το ιστολόγιο δεν είπα ψέματα για να "αλιεύσω" το ο,τιδήποτε. Δε μπήκες σε δημοσιογραφικό μπλογκ. Μπήκες στο προσωπικό ιστολόγιο ενός ανθρώπου που τα γράφει όπως τα σκέφτεται. Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι όλα όσα γράφω είναι η απόλυτη αλήθεια, οι πλάκες με τις 10 εντολές.

    Γι'αυτό γράφω, ανώνυμε θρασύδειλε. Για να συμφωνώ, να διαφωνώ, να συμπληρώνομαι.

    Για να προσπαθήσω να αλλάξω έστω και λίγο το μυαλό μου και -ίσως- την πραγματικότητα γύρω μου.

    Κύριε ανώνυμε θρασύδειλε, απόκτησε ένα όνομα (έστω και πλασματικό, για τις ανάγκες μιας συζήτησης), απόκτησε τρόπους και ιδέες.

    Και λέμε μετά ό,τι θες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χρήστο μη μασάς!!

    άσε τον κάθε κομπλεξικό φλομωμένο κυπριοπουλλο που νομίζει ότι σαν την κύπρο ενεshει ενώ δεν έχει ξεμυτίσει από την βρχονησίδα του να νομίζει ότι "εμείς είμαστεν καλλύττεροι που τους καλαμαραες ολάν, ακουσε μου τζει ούλλη μέρα απεργίες τζαι πελλάρες σιορ"

    ενώ εμάς μας γαμάνε κανονικότατα με μισθούς των 800 ευρώ ενώ έχουμε τα πιο ακριβά κλουβιά που μας πουλάνε οι ντιβέλοπερ, πάρκινγ 4 ευρώ!!!!!!!! ενώ δεν υπάρχουν λεωφορεία καφές πιο ακριβός και δεν λέμε κιχ, ή λέμε το all time classic "ε μα ήντα μπου να κάμουμε μανα μου"

    άσε τους χαζούς στον κόσμο τους, τα χωραφάκια του μπαμπά τελείωσαν (αφού τους τα έφαγαν οι ντιβέλοπερ μούχτιν) τζαι ήρτεν η ώρα της πραγματικότητας δυστυχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ