19.8.10

Πως τολμάς και ξαναβαφτίζεις τον Οζίλ;

Βραδινές ειδήσεις, αθλητικό ρεπορτάζ. Πλάνα από την συνέντευξη τύπου της Ρεάλ Μαδρίτης που παρουσιάζει το καινούριο της μετεγγραφικό απόκτημα. Σπικάζ του Έλληνα δημοσιογράφου, ο οποίος περιγράφει με στόμφο: "Την απόκτηση του [ˈmeːzut ˈøːzil] ανακοίνωσαν οι Μαδριλένοι..."
Του ποιού; 
Κανείς δε κατάλαβε ποιόν παίκτη πήρε η Ρεάλ, αν και η ισπανική ομάδα είναι γνωστό ότι δαπανά πολλά χρήματα κάθε χρόνο και φέρνει τρανταχτά ονόματα. Όταν ο φακός πήγε στον...νεοφερμένο ποδοσφαιριστή, πολλοί αναρωτήθηκαν: "Ρε συ, αυτός δεν είναι ο Οζίλ;" 
Ο εν λόγω δημοσιογράφος έκανε ένα ολέθριο λάθος: διάβασε το όνομα του Γερμανού ποδοσφαιριστή...σωστά! Με τα umlaut, με τα z και τον ορθό τονισμό που φανερώνουν την τουρκική καταγωγή του παίκτη, εν ολίγοις με όλα τα στοιχεία που θα λάτρευε ένας γλωσσολόγος και θα μισούσε ο μέσος φίλαθλος.
Ο λόγος της παρανόησης είναι απλός: ο παίκτης είχε "βαφτιστεί" κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Μουντιάλ, όταν έγινε ευρύτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό μέσω των μεταδόσεων της ΕΡΤ. 
Ο αθλητικογράφος, όταν έχει να κάνει με ξένους παίκτες που το όνομά τους υπακούει σε άλλα γλωσσικά συστήματα, γίνεται ένας μικρός νονός. Κατά το θυμόσοφο "καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα", πολλές φορές είναι μάταιες ακόμη και οι διευκρινίσεις των ίδιων των παικτών σχετικά με τα ονόματά τους. 
Μάταια προσπαθούσε ο κακομοίρης Καμερουνέζος τερματοφύλακας Pierre Ebéde ("βαπτισμένος" Έμπεντε υπό αγνώστου δημοσιογράφου) να πείσει ότι η σωστή προφορά του ονόματός του είναι Έμπιντι
Το ίδιο συνέβαινε και με τον παλαίμαχο πλέον Μπλάντεν Φορτούλα, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν (και είναι) Φούρτουλα. Βέβαια ο ίδιος δείχνει να έχει συμβιβαστεί με τον "επαναβαπτισμό" του, αφού σήμερα πολιτεύεται με το "νέο" του επίθετο
Κάπως διαφορετικά είχε αντιμετωπίσει το θέμα ο Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής Abdel Sattar Sabry για τον οποίο πονοκεφάλιαζαν οι αθλητικογράφοι και αποφάσισαν να τον ρωτήσουν κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο: Το όνομά σου διαβάζεται Σάμπρι ή Σαμπρί; 
"Διαβάστε το όπως θέλετε, αρκεί να το θυμάστε"

Μία ξεχωριστή, σίγουρα, θέση στην Βαβέλ των ποδοσφαιρικών ονομάτων έχει ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής Dirk Kuijt, του οποίου το όνομα έχει διαβαστεί από τους Έλληνες αθλητικογράφους ως Κάουτ, Κόιτ, Κούιτ αλλά και Κάιτ, κάτι σαν τον άνθρωπο με τα χίλια ονόματα.


15 σχόλια:

  1. afou kai o Mourinho otan ton rotisan prin 1 vdomada an tha erthei o ÖÖÖzil, apanthse, "poios? o Ozil? Einai kalos paixths kai ton theloume." Kai o Mourinho nonos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Btw εγώ εν ήξερα οτι ο καουτ ήταν ολλανδος.
    Η γραφή του ονοματος του ομως επαραξένεψε με οτι δεν ήταν άγγλος.
    Εκαμα για 5 λεπτα google ήβρα οτι ηταν ολλανδος και ήβρα ηχητικό αποσπασμα για το πως προφέρεται το ονομα του.
    Προφανως και δεν ηταν κουιτ, καιτ κτλ αλλα κάουτ.
    Τοσο γρήγορο ηταν να μαθω πως προφέρεται το ονομα του.

    Να θυμηθω τον κουλουχερη που τον εβαφτισαν κουλοχερη?
    Η μηπως τον βαζεχα που προφανως και ΔΕΝ ειναι βαζεχα .Δεν ξερω καν πως προφερεται αλλα εμεινε.

    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΠΩΣ ΠΡΟΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ. Ο ΒΑΖΕΧΑ, ΟΝΤΩΣ ΠΡΟΦΕΡΕΤΕ ΕΤΣΙ ΣΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΕΡΕΤΕ Ξέστοφ. ΓΙΑ ΝΑΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΩΣ ΠΡΟΦΕΡΕΤΕ, ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΠΗΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΚΕΙΝΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ. ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΩΛΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ. ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΟΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ; ΤΡΑΝΗ ΑΠΟΔΗΞΗ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΩ.

      Διαγραφή
  3. ΤΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΒΡΕ ΑΡΘΟΓΡΑΦΕ ΤΗΣ ΔΕΚΑΡΑΣ; Ο ΚΑΘΕ ΠΑΙΚΤΗΣ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΠΩΣ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ, ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΙ. ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΒΑΦΤΙΣΤΗΚΕ ΕΤΣΙ; ΝΑ ΣΕ ΒΑΦΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ 'ΜΑΛΑΚΑ' ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΙ ΟΛΑΣ. ΤΡΑΒΑ ΓΑΜΗΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο άλλος γράφει σχόλιο και συμφωνεί από πάνω με τον εαυτό του, με την ίδια ip. Τι έχει πάει στραβά σε αυτόν τον πλανήτη ρε γαμώτο.
    Άκου να δεις ρε γαλοτύρι να σου μιλήσω στη γλώσσα σου να με καταλάβεις, άκου να δεις ρε μπουζουκοκέφαλε που μου το παίζεις και μορφωμένος και γράφεις το βαφτίσουμε με ήτα και όλα τα γράμματα κεφαλαία, κάθε γλώσσα έχει τη δική της προφορά που δε μπορείς να πετύχεις απόλυτα εάν δεν είσαι φυσικός ομιλητής. Γι'αυτό βρε ξεφτέρι μου θα έχεις δει πολλούς ξένους όταν μιλάνε ελληνικά να μη μπορούν να προφέρουν όλους τους φθόγγους όπως ένας φυσικός ομιλητής. Ε, το ίδιο παθαίνουν πολλοί όταν μιλούν μία ξένη γλώσσα. Άμα σε βάλω να προφέρεις αραβικούς φθόγγους μπορεί να καταπιείς και τη γλώσσα σου βρε γκιώνη. Γι'αυτό
    Α) Άλλη φορά όταν θέλεις να σχολιάζεις κάτι να το γράφεις σε στρωτά ελληνικά, όχι σπαστά και να ζητάς ανταλλαγή απόψεων, όχι ύβρεων, γιατί από ότι βλέπω ούτε εκεί τα πας καλά.
    Β) Να έχεις το θάρρος της γνώμης σου και να μη γράφεις ψεύτικα σχόλια και καλά ότι συμφωνείς με τον εαυτό σου.
    Γ) Να γίνεις άνθρωπος (το δυσκολότερο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΓΩ ΑΝΟΗΤΕ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΧΡΗΣΤΗ.ΕΓΩ ΕΓΡΑΨΑ ΣΤΙΣ 8 ΚΑΙ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΣΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΜΕΝΑ, ΑΠΟΦΟΙΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΠΟΥ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΜΠΑΓΛΑΜΑ ΚΑΘΕΣΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΛΑΘΟΣ, ΚΑΙ ΠΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΙΟ.ΑΚΟΜΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΜΕ ΕΜΕΝΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΑΜΑ ΠΡΟΦΕΡΩ ΑΡΑΒΙΚΟΥΣ ΦΘΟΓΓΟΥΣ. "ΣΑΛΑΜ ΑΛΕΚΟΥΜ". ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΟΥΤΕ ΕΣΥ, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΑΘΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΣΩ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΟ ΜΑΛΑΚΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΟΪΤ ΑΝΤΙ ΚΑΪΤ. ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΜΑΛΑΚΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΛΕΣ "Ε, ΔΕ ΓΑΜΙΕΤΕ; ΔΕ ΜΠΑ ΝΑ ΤΟΝΕ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΑΦΡΟΞΥΛΑΝΘΗ;" ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ; ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΣ. ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ, ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΔΕΧΕΣΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. ΑΦΟΥ ΣΟΥ ΤΑ ΕΞΗΓΗΣΑ ΤΩΡΑ, ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΙ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ.

      Διαγραφή
  5. ΕΠΙΣΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΣ ΕΙΣΑΙ, Ο ÖZIL "ΟΖΙΛ" ΠΡΟΦΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ, ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΤΣΙ ΠΡΟΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ. ΕΚΑΤΣΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕΣ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΛΕΣ ΟΤΙ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΟΦΕΡΕΤΕ ΟΖΙΛ ΑΛΛΑ ΚΑΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΡΩΙΑ ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΜΕΙΣ ΟΙ "ΝΟΝΟΙ" ΤΟΝ ΒΑΦΤΙΣΑΜΕ ΟΖΙΛ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΕΤΣΙ, ΑΣΧΕΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΕΤΣΙ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ.ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ;
    Υ.Γ. Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙΣ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΛΑΜΠΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΦΤΙΣΤΗΡΙ ΣΟΥ "ΝΟΝΕ". ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aν πραγματικά σε ενδιαφέρουν οι γλώσσες, προτείνω να ξεκινήσεις από τη μητρική σου. Γιατί ακόμη δεν έχεις καταλάβει ότι ενεργητική και παθητική φωνή έχουν άλλη ορθογραφία στα ρήματα. Ερασιτέχνης αρθρογράφος φυσικά και είμαι, δεν το εκλαμβάνω ως προσβολή. Ερασιτέχνης καθηγητής όμως δεν είμαι, κι εσένα θα σε ξεκινούσα από την ορθογραφία του δημοτικού άμα σε έπιανα στα χέρια μου.
      Δεν φτάνει που δεν κατάλαβες ούτε στο παραμικρό τον λόγο γραφής του συγκεκριμένου κειμένου, πουλάς και πνεύμα.
      Λοιπόν επειδή με τα γράμματα δεν τα πας καλά, θα στο βάλω σε κλασικά ηχογραφημένα γιατί μάλλον στο καφενείο σου μάθανε τόσα πολλά τουρκικά που κάπου μπερδεύτηκες. Βέβαια το caps lock δε σου μάθανε ακόμη πώς το ξεπατάνε αλλά αυτό μάλλον είναι για post doc.
      https://www.youtube.com/watch?v=5XgpcMYEhXw

      Διαγραφή
  6. Και δεν λέω για το σχόλιο του Αυγούστου, μιλάω για τα δύο σχόλια 8 και 9 Δεκεμβρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΚΟΥ ΝΕ ΔΕΙΣ ΤΥΠΕ. ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΕΒΑΛΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ. ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΟΜΩΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΔΕΝ ΣΕΒΕΣΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΕΠΙΣΗΣ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ. ΑΝ ΕΚΑΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΛΟΓΩ ΑΠΡΟΣΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΑΣ. ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΣΤΟ WORD OΠΩΣ ΕΣΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΔΙΩΡΘΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ. ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΟΥ ΛΕΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ. ΠΡΩΤΩΝ, ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΠΟΤΕ ΣΕ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΣ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑ. ΕΓΡΑΨΑ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΙΤΟ.ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΓΚΑΣ ΠΑΡΑΔΕΞΟΥ ΟΤΙ ΚΑΚΩΣ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. ΑΚΟΜΗ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΟΥ, ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΟΤΙ ΣΟΥ ΕΓΡΑΨΑ. ΠΟΛΥ ΚΑΚΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ, ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΣΧΕΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΑ ΞΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΟΥΤΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΡΙΤΕΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ Ή ΑΣΤΕΙΟ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΣΥ, ΚΥΡΙΕ. Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΗΜΟ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ ΝΑ ΤΟ ΛΕΜΕ ΟΠΩΣ ΛΑΧΕΙ, ΕΝΩ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΩΣ ΠΡΟΦΕΡΕΤΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΤΑΡΧΙΔΙΣΜΟΥ ΜΑΣ. ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΙ ΕΣΥ ΣΤΑΡΧΙΔΙΣΤΗΣ ΚΥΡΙΕ ΠΑΛΝΗΤΑ, ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΔΕΣ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ. ΤΕΛΟΣ, ΕΓΩ ΣΧΟΛΙΑΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΗ, ΕΝΩ ΕΣΥ ΑΡΧΙΣΕΣ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ,ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΛΠ. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ. ΤΕΛΟΣ, ΑΝ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΗΣ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ OZIL, OΖΙΛ ΠΡΟΦΕΡΕΤΕ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ VIDEO, ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΦΕΡΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΤΙ ΣΕ ΠΑΡΕΞΕΝΕΨΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΣΕΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ-ΑΝΟΗΣΙΑ; ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΠΕ ΟΖΙΛ ΠΟΥ ΛΕΩ ΕΓΩ ΟΤΙ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΕΞΕΝΕΨΕ, ΤΟΝ ΕΙΠΕ {meːzut ˈøːzil}(ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΑ ΠΗΓΗ "WIKIPEDIA" ΠΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΓΡΑΦΕΙ ΜΕΣΑ) ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΠΑΡΑΞΕΝΕΨΕ, ΠΑΡ' ΟΛΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΑΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΕΤΣΙ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΛΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΠΙΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΠΕΡΙ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ; ΜΟΝΟ ΣΟΥ ΤΟ ΣΚΕΥΤΗΚΕΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΣ; ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΤΣΙ; ΓΡΑΦΩ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝΟΥΣ.ΕΣΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΟ WORD 'H KAΠΟΟΥ ΑΛΛΟΥ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΩΡΘΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κοίταξε δεν είμαι ούτε κατάσκοπος ούτε του FBI, υπάρχει ένα application στη δεξιά πλευρά που δείχνει από πού εισέρχεται ο καθένας. Μάλλον ένας άνθρωπος που γράφει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με σένα, με κεφαλαία γράμματα και τα ίδια ορθογραφικά λάθη, μπήκε ακριβώς μία μέρα μετά από τον ίδιο μέρος που μπήκες και συ και συμφώνησε με τον ίδιο αγενή και μηδενιστικό τρόπο με το κείμενο που διάβασε. Πιθανόν αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μου.
    Το κείμενο φυσικά και δεν είναι από τα βαθύτερα και αναλυτικότερα που έχω γράψει, αλλά αν κάνεις μία βόλτα εδώ θα δεις ότι αυτά που ανεβαίνουν είναι πολύ ετερόκλητα και αντικατοπτρίζουν τις προσωπικές μου ιδέες και τίποτε άλλο. Κάτι μπορεί να το βρεις ενδιαφέρον, κάτι άλλο αδιάφορο και με κάτι άλλο να διαφωνήσεις καθέτως. Εκείνο που αποκλείεται να βρεις είναι το απαξιωτικό ύφος που χρησιμοποίησες στο πρώτο σου σχόλιο.
    Καλώς ή κακώς, έχω περάσει από τα πανεπιστήμια αλλά έχω περάσει και από τις κερκίδες και τα καφενεία. Όταν μιλάς λοιπόν καφενειακά και καθυβρίζεις τον τόπο στον οποίο φιλοξενείσαι, καφενειακού και γηπεδικού επιπέδου απαντήσεις θα πάρεις. Αν σε ενδιαφέρει η συζήτηση επάνω στις απόψεις, θα λάβεις συζήτηση επάνω στις απόψεις.
    Η κάθε γλώσσα έχει τη δική της φωνητική, η οποία διαφέρει από την φωνητική των άλλων γλωσσών. Δεν έγκειται λοιπόν σε παραπληροφόρηση, ούτε σε σταρχιδισμό, αλλά στην φυσιολογική αδυναμία να προφέρουμε ονόματα που περιέχουν ήχους με τους οποίους δεν είμαστε εξοικειωμένοι. Αυτό ίσως σε κάνει να μην ακούς και τη διαφορά ανάμεσα σε Οζίλ και Özil, η οποία είναι υπαρκτή και στην τουρκική αλλά και στη γερμανική γλώσσα.
    Όσο για την ορθογραφία, εντάξει δεν είναι και κανένα ανδραγάθημα να γράφεις τη γλώσσα σου σωστά, αρκεί να έχεις βγάλει το δημοτικό και να θυμάσαι κάποιους κανόνες. Δε χρειάζεται oύτε word oύτε κάτι το ιδιαίτερο. Επίσης δεν έχω κόμπλεξ με τους ανθρώπους που δεν είναι ακαδημαϊκά μορφωμένοι, το αντίθετο. Απλώς δε μπορώ να μου κουνάνε το δάχτυλο και να με καθυβρίζουν άτομα που δεν με έχουν δει ποτέ στη ζωή τους κρίνοντας όλα τα γραφόμενά μου με τον τρόπο που το έκανες εσύ. Όπως αντιλαμβάνεσαι όλοι οι άνθρωποι έχουν τα όριά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΒΡΕ 'ΣΥ, ΕΓΩ ΗΜΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ, ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ; ΑΠΛΑ ΕΣΥ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΦΑΓΕΣ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΟΥ ΗΤΑΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΔΙΑΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΑΡΧΙΔΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ.ΑΣ ΤΟΝ ΟΖΙΛ, O ΦΟΥΡΤΟΥΛΑ (FURTULA) ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΦΟΡΤΟΥΛΑ; Ο KAOYT (KUYT)ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΚΟΪΤ; ΤΟΝ ΙΜΠΡΑΧΙΜΟΒΙΤΣ (ΙBRAHIMOVIC) ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΛΕΝΕ IMPAΪΜΟΒΙΤΣ; ΤΟΝ ΧΟΝΑΛΝΤΟΥ (RONALDO) ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΡΟΝΑΛΝΤΟ;ΤΟΝ ΣΕΪΚΣΠΙΑ (SHAKESPEAR) ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΣΕΞΠΗΡ; ΤΟΝ ΧΕΣΤΟΝ (HESTON) ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΗΣΤΟΝ; ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ;ΑΚΟΜΗ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΟΜΠΛΕΞ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΩΕΡΕΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ.ΤΕΛΟΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΔΕΧΕΣΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΟ, ΔΙΟΤΙ ΕΓΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΚΡΙΝΩ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΑΡΘΟΓΡΑΦΟ "ΠΛΑΝΗΤΑ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό είπα, ότι οι δημοσιεύσεις 8 και 9 Δεκεμβρίου έγιναν από τον ίδιο άνθρωπο. Χαίρομαι που τουλάχιστον λύσαμε αυτό.
    Σου είπα πού βασιζόταν η συγκεκριμένη δημοσίευση, δε θες να το ακούσεις, δε θες να το αποδεχτείς, δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό, όλο το ζήτημα δεν ήταν εξαρχής το αν θα συμφωνήσεις προσωπικά με όσα διάβασες.
    Σου είπα ο Φούρτουλα κατέβηκε μέχρι και στις εκλογές ως Φορτούλα, που δείχνει και πόσο σημαντικό είναι το να εντάσσεται ένα όνομα σε μία διαφορετική φωνητική. Αν κατέβαινε ως Φουρτούλα ο μισός κόσμος μπορεί να μη καταλάβαινε ότι είναι το ίδιο πρόσωπο. Καλώς ή κακώς ο κόσμος προτιμάει από το να γκουγκλάρει κάποιον και να προσπαθεί να πετύχει την προφορά σε μία ξένη γλώσσα, να τον εντάσσει στο δικό του φωνητικό σύστημα.
    Πριν καταδικάσεις, σκέψου πώς προφέρονται στην Ελλάδα οι λέξεις NIKE, IKEA κλπ που δεν είναι καν ονόματα ανθρώπων αλλά εταιρικών κολοσσών.
    Σκέψου πώς ολόκληρη Google την οποία ανέφερες ως από μηχανής θεό, στα αγγλικά προφέρεται αλλιώς (άκου το αγγλικό l στο τέλος της λέξης), στα ελληνικά αλλιώς και στα κυπριακά κάτι που μοιάζει με ΚΚΟΥΚΚΟΛ!
    Όλα αυτά δεν είναι ούτε τεμπελιές μας ούτε αμορφωσιές, είναι διαφορετικά συστήματα προφοράς και συμβαίνει παντού.
    Όσο για το κόμπλεξ που ανέφερες, καμία σχέση. Προσωπικά αντιλαμβάνομαι ότι μία κοινωνία για να λειτουργήσει χρειάζεται τους πάντες, επιχειρηματίες και μηχανικούς, καθηγητές και τεχνίτες, και άνεργος ή άεργος να είναι κάποιος δεν του αφαιρεί αξία, μπορεί να είναι ένας υπέροχος άνθρωπος στην οικογένειά του και στον κοινωνικό του περίγυρο.
    Το θέμα μου είναι όταν άνθρωποι που έρχονται να κουνήσουν το δάχτυλο στη δική μου επιστήμη είναι οι ίδιοι ανορθόγραφοι και καταφεύγουν σε ένα υβρεολόγιο χωρίς να ασχολούνται με τα δεδομένα που κατατίθενται.
    Αυτό που έκανες, τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν να βγήκα εγώ στον μάστορα που μου φτιάχνει τη σκεπή και να του είπα "ΚΑΛΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΜΑΛΑΚΑΣ; ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΕΤΣΙ; ΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ; ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ ΠΡΩΙΝΙΑΤΙΚΑ!"
    Δεδομένου του ότι δεν έχω πιάσει κεραμίδι στη ζωή μου, ο άνθρωπος ίσως έχει μία υπομονή να προσπεράσει το υβρεολόγιό μου και να μου εξηγήσει το σκεπτικό που δουλεύει. Αυτό κάνω και εγώ τόσην ώρα, αλλά επειδή βλέπω ότι δε σε καλύπτουν οι εξηγήσεις μου, θα πάρω τα ζεμπίλια μου και δε θα ασχοληθώ περισσότερο.
    Επίσης ο Χρήστος γράφει με όνομα, πρόσωπο και επώνυμο και αφήνει ανθρώπους με μηδέν όνομα, μηδέν επώνυμο και μηδέν πρόσωπο να εκφράσουν ό,τι θέλουν κάτω από τα κείμενά του. Αυτό, αν μη τι άλλο πρέπει να σου λέει κάτι για τη δημοκρατικότητα και την αποδοχή κριτικής που διέπει τον άνθρωπο και τον χώρο στον οποίο διάλεξες να μπεις να βρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΓΡΑΨΑ...

      Διαγραφή

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ